Дебеличък ми се получи и малко препечен, но така е като сбърках размера на тавата. Малко ми се видя сместа, не помислих, че ще се надигне толкова и сложих тавичка 20 см., а трябваше да е 24 см. Затова, ако решите да го направите непременно тавичката да е по-голяма. Вижте тук оригиналната рецепта!
Продукти:
за кексовата смес:
3 яйце
180 гр. захар
250 гр. брашно
125 гр. рикота
1 бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
за крема:
250 мл. прясно мляко
1 цяло яйце
2 с.л. захар
1 ванилия
1 с.л. брашно
и още:
2-3 праскови
сока на половин лимон
2 с.л. захар
Първо си пригответе крема за да има време да се охлади. В малка тенджерка налейте млякото, добавете захарта, брашното, яйцето и ванилията и поставете на огъня. Веднага започнете да бъркате докато крема се сгъсти.
Нарежете прасковите на резени. Поръсете с две супени лъжици захар и сока на половин лимон. Счупете яйцата в купа, добавете захарта и разбийте с миксер до гъст крем. Слагайте по-малко от рикотата и разбивайте на малка степен с миксера докато се хомогенизира добре. Размесете брашното с бакпулвера. На порции го дабавете в яйчената смес. Застелете форма (24 см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете кексовата смес, отгоре изсипете крема и подравнете. Наредете прасковите върху крема. Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин.
Готовият сладкиш охладете на решетка, поръсете с пудра захар и ....
..... да ви е сладко! :)
Ванче, мила, на мен не ми пречи че е малко дебеличък. Разкошен е.
ОтговорИзтриванеПоздрави Катя
Кате, благодаря:)
ИзтриванеПоздрав за хубав понеделник!
Ще го пробвам
ОтговорИзтриванеДа Ви е сладко :)!
ИзтриванеНаправих го и в момента се пече. Дано съм се справила. Няма ме много по сладкишите, но дано ми се получи.
ИзтриванеЗдравейте Ивана ! Харесвам много рецептите, които предлагате. Доста от нещата вече съм "вкарала" в менюто си и съм Ви благодарна.И този прасковен сладкиш ме впечатли и искам да направя.Имам въпрос - когата върху кексовата смес се изсипе лим.крем и отгоре се наредят прасковите, от тежестта не потъват ли в сместта или при печенето нещата просто се получават. Поздрави от България и приятен следобед !
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Радка! Благодаря Ви за доверието и ме радва, че харесвате и пробвате рецептите ми! Колкото за потъването на прасковите и аз се опасявах от това, но не потънаха, както се вижда от снимките. Кексовата смес е достатъчно гъста и не позволява. Би ми се искало да потънат малко така щяха да се размесят с тестото, сигурно щеше да е изгуби ефекта на цветето от праскови, но не се случи! :) Пробвайте смело, но както съм написала с по-голяма тава, съответно с повече праскови и скъсете времето за печене.
ИзтриванеПоздрав и хубава седмица! :)
Чудесен и богат сладкиш, Ив! И много красив!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Нели! :)
Изтриване