15.07.2018 г.

Фокача с домати, риган и чесън - Focaccia con pomodorini e origano


Отдавна гледам в италианските кулинарни предавания, че слагат съвсем малко мая в тестото .  Реших да опитам, когато имам повече време и сега ви предлагам резултата.  


Продукти:

за тестото:
400 гр. брашно
 4 гр. мая от кубче
280 мл. топла вода 
 1 равна ч.л. сол
2 с.л. зехтин 
щедра щипка захар

за гарниране:
клонче с чери доматки
риган 
скилидки чесън
едра морска сол



Тъй като маята е малко най-добре е да замесите фокачата от сутринта. В купа сложете пресятото с 1 равна супена лъжичка сол брашно. Добавете щедра щипка захар, 2 с.л. зехтин и разтворената в топла вода мая. Замесете меко тесто. То трябва да е меко и леко лепкаво. Може да мажете ръцете си със зехтин при месенето за да ви е по-лесно, но не добавяйте повече брашно.Сложете тестото в купа, покрийте с парче найлон и отгоре кърпа. Оставете да втаса на топло. При мен това стана за около 4 часа.  


Извадете втасалото тесто  с намаслени ръце и го разстелете върху парче хартия за печене. Гарнирайте с клонка чери домати, скилидки чесън, риган и едра морска сол. Ако не слагате морска сол отгоре , може да увеличите малко солта в тестото. Оставете фокачата отново да втаса за около 30-40 мин. Във фурната сложете купичка с вода и загрейте до 220 гр. Изпечете фокачата до приятен загар. Извадете я от фурната и с четка намажете със зехтин. 
Вадете сиренцето и започвайте :) ..... да ви е сладко! Чаооо! 


6 коментара:

  1. Страхотна е! Представих си как мирише и колко е вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! Миризма на топъл хляб е най-уютния аромат! :)
      Хубава и спорна седмица!

      Изтриване
  2. Интересна фокача Ваня.Красива и с малко мая.Записвам рецептата за проба.
    Поздрави и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Пробвай смело и да ви е сладко :)!
      Поздрав!

      Изтриване