2.05.2020 г.

Малки пухкави фокачи - Focaccine soffici


За аператив, за следобедно похапване, по всяко време и без време са тези пухкави, малки фокачи! 
Напишете си продуктите и навивайте ръкавите! 


Продукти:
250-300 гр. брашно
70 мл. прясно мляко
70 мл. вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
8 гр. мая от кубче
2 с.л. зехтин
едра морска сол за поръсване



В купа пресейте брашното. Смесете прясното мляко с водата и затоплете леко. Добавете маята и една чаена лъжичка захар. Когато се разтворят излейте при брашното, добавете 2 с.л. зехтин и замесете меко тесто. Когато тестото се хомогенизира прибавете солта. Измесете отново около 5 мин. Сложете тестото в купа, покрийте с парче найлон и кърпа и оставете на топло докато удвои обема си. 


Разточете втасалото тесто на набрашнена повърхност.  С чаша с диаметър около 10 см.  изрежете кръгове.  Може да ползвате по-малка или по-голама чаша. зависи колко големи фокачи искате. Наредете дисковете в тава застлана с хартия за печене на разстояние. Поръсете с едра морска сол. Оставете отново да втасат, а след това с пръст или с вилица притиснете  на наколко места питките. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. Топлите питки намажете със зехтин. 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 


1 коментар:

  1. Страхотни са тези фокачи Ваня.Записвам веднага рецептата - продуктите ги има във всеки дом.Чудна рецепта.
    Поздрави и успешен ден !

    ОтговорИзтриване