1.05.2020 г.

Лимонов маслен пай - Crostata al limone



Продукти:
за тестото:
280 гр. брашно
100 гр. захар
120 гр. краве масло
1 яйце
1 жълтък
1 пакетче ванилова захар
1 ч.л. бакпулвер
настъргана лимонова кора
шипка сол
за крема:
250 мл. прясно мляко
2 жълтъка
2 с.л. захар
1 с.л. брашно
настъргана лимонова кора 



В купа пресейте брашното с щипка сол и една чаена лъжичка бакпулвер. Добавете захарта, едно яйце, един жълтък и нарязаното на парчета студено краве масло. Ароматизирайте с настъргана лимонова кора и едно пакетче ванилова захар. Замесете меко тесто. Ако ползвате кухненски робот месете на най-ниската степен.  Измесеното тесто загънете в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час. 


Докато тестото се охлади направете крема. В малка тенджерка излейте прясното мляко, добавете два жълтъка, захарта и брашното. Сложете съда на котлона и започнете веднага да бъркате докато крема се сгъсти. Оставете го малко по-рядък, защото ще се готви още веднъж с тестото. Добавете настъргана лимонова кора след като свалите съда от котлона.


От охладеното тесто си отделете част малко по-голяма от юмрук. Останалото разточете на парче хартия за печене. Прехвърлете разточения лист в тава 20 см. и оформете висок борд. Дъното надупчете с вилица и излейте охладения крем. Подравнете. Сега идва малко по-трудната част. Отново на парче хартия разточете отделеното тесто на кръг с диаметър 20 см. С остър нож изрежете еднакви триъгълници имитирайки вътрешноста на лимон. Внимателно прехвърлете изрязания кръг върху пая. За прехвърлянето може да ползвате накаква пластмасова тънка повърхност.  Оформете тестото по окръжноста.  Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 



Готовият лимонов пай поръсете с пудра захар. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


2 коментара:

  1. Ваня, чак слюнките ми потекоха. Няма нито една рецепта, която да не ми харесва и да не си кажа "уау"!! Същото мога да кажа и за прекрасната ти сестра Хриси, уникални сте и двете!!

    ОтговорИзтриване