20.11.2020 г.

Плетен памук хляб с магданозено песто в хлебопекарна


Отскоро имам хлебопекарна, спечелих си я с публикувани рецепти в сайта на gotvach.bg! И както понякога се случва в началото не останах много доволна!  Четох и препрочитах рецепти и мнения из разни форуми, а в резултат от цялото просвещение един ден ние ядем  хляб, на другия ден ядат кокошките! И таман се запищисах и щях да я прибера в най-дълбокия шкаф-намерих рецептата! Тя била наблизо, ама кой да повярва на по малката си сестра! И от тогава като се започна едно правене на хляб, Роберто не изял още единия, а машината бърка друг! За този хляб работихме в тандем с хлебопекарната, аз го плетох, тя го втасва и изпече!  
И стана чуден, мек и много вкусен памук хляб! 

 
Продукти:
за хляба:
500 гр. бяло брашно
130 мл. прясно мляко
130 мл. вода
60 мл. слънчогледово олио
2 равни ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 пакетче суха мая

за магданозеното песто:
1 голяма връзка магданоз
3 с.л. зехтин
1 малка скилидка чесън
2 с.л. настърган пармезан
щипка сол
3-4 капки лимонов сок 


В съда за хляб на хлебопекарната излейте леко затоплените вода и прясно мляко. Добавете олиото, солта и захарта. Изсипете пресятото брашно и върху него пакетчето суха мая. Включете машината на програма за месене и втасване. Докато това става пригответе пестото. Нарежете магданоза и го сложете в блендер. Добавете останалите продукти. Блендирайте докато получите гъста каша. Ако искате по гладка смес, пасирайте. Извадете втасалото тесто от машината. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ да затворите капака за да е топла при повторното втасване. Тестото разделете на 3 еднакви части. Към едната добавете пестото и измесете докато получите равномерен цвят. Работете бързо за да не се охлади тестото. Напревете 3 дебели фитила и изплетете. Прехвърлете изплетеното тесто в съда за хляб  и го сложете в хлебопекарната. Затворете добре капака. Оставете хляба да втаса около час на изключена машина. 


Включете хлебопекарната на програма печена за 60 мин. Ако искате по-изпечен хляб след като измине програмираното време задайте още 10 мин. Извадете готовия хляб на решетка и изчакайте да се охлади преди да го нарежете! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 


 

2 коментара:

  1. Чуден, чуден хляб и много ароматен!
    Поздравления!
    Прегръдки! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, сестричке ♥️
      Без твоята рецепта нямаше да се справя!
      Прегръдка!

      Изтриване