24.05.2021 г.

Дърпана баница с квас и коприва


Едно от предимствата да си имаш съпруг  чужденец е, че ако сбъркаш някоя рецепта от твоята си държава винаги може да се оправдаеш, че е такава, няма кой да проверява! Та и аз така с тази баница! Не можах да раздърпам по-тънки кори за баницата, ама Роберто няма как да знае колко трябва да бъдат тънки! А пък и баницата стана за чудо и приказ, май по-хубава не съм правила досега! Вчера ходихме до близката планина, оттам си набрах чудна коприва-млада, зелена, само за баница! Допитах се все пак с Роберто ризото ли иска или баница! Избра баницата, но остана и за ризото за утре! 


Моята баница е с брашно и остатъчен квас ( за да го оползотворя ), но може да си я направите и само с брашно! 
Продукти:
за тестото:
220 гр. остатъчен квас
280 гр. бяло брашно
1 равна ч.л. сол
около 200 мл. вода 
за плънката:
300 гр. бланширана коприва 
4 яйца
250 гр. сирене
100 гр. кисело мляко 


В купа сложете кваса, добавете пресятото брашно и водата (студена) и замесете тесто. Когато се оформи сложете солта и измесете до гладкост. Набрашнете кърпа. Направете си 8 бр. топки по около 80 гр. едната. Сложете ги върху набрашнената кърпа, покрийте и оставете да се отпуснат за час. 


В купа разбийте яйцата до хомогеност, прибавете напрошеното сирене, нарязаната, бланширана коприва и киселото мляко. Ако сиренето не е солено прибавете сол според вашия вкус. След като питките се отпуснат всяка потопете в олио и раздърпайте с ръце колкото се може по-тънко. Аз слагам върху намазнен плот и изтеглям краищата. Разпределете от плънката върху разтегления лист тесто и завийте на руло. Поставете в намазнена тава. Нямам по-голяма тава затова направих 3 малки банички. Намажете баницата с олио и изпечете предварително загрята на 210 гр. фурна до приятен загар. 


Готовата баница покрийте за 10 мин. с кърпа и след това си хапнете с удоволствие! 
Да ви е сладко! :) Чаоооо! 



 

4 коментара:

  1. Виждала съм всякакви баници, но тази тук изглежда просто неустоимо! Много красива, вкусна и майсторски направена. Поздрави, Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, Кате благодаря ти от ❤️!
      Истината е, че и да звучи нескромно съм много доволна и щастлива, че ми се получи така!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Ох, тука ще припадна направо...искам!

    ОтговорИзтриване