Този сладкиш е рожба на ментово-каковата дружба между мен и Роберто! Аз си умирам за мента, Роберто примира за шоколад! Събрах ги заедно и все пак разделени, като какаото сложих в сърцето на сладкиша, а ментата се завъртя покрай него! Ваниловият вкус пък обичаме и двамата! Иначе това си е най-обикновен сладкиш зебра! Можете да си го назебрите и пак да стане много вкусен! :)
Продукти:
4 яйца
150 гр. захар
60 мл. слънчогледово олио
120 гр. кисело мляко
250 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер (16 гр.)
1 пакетче ванилова захар
щипка сол
за зеления цвят:
100 мл. ментов сироп
40 гр. брашно
за какаовата смес:
40 мл. прясно мляко
20 гр. какао
В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте на пяна. Намалете миксера на най-малката степен и излейте на струйка олиото. Добавете киселото мляко. Към получената кремообразна смес изсипете на порции брашното предварително пресято с бакпулвера и щипка сол. Хомогенизирайте добре продуктите.
Разделете сместа на три равни части. Към едната налейте ментовия сироп и добавете 40 гр. брашно. Към другата налейте прясното мляко и какаото. Третата част оставете жълта. Подмажете и набрашнете форма (24 см.) с откопчаващ се ринг. В средата изсипете ментовата смес, върху нея жълтата, а отгоре кафявата. С дървено шишче изтеглете от средата на сладкиша към края няколко линии. Може и без това! :) Ако пък решите да направите зебра сладкиш редувайте смесите. Изпечете на 190 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 35-40 мин. Пробавайте за готовност с дървено шишче. Готовият сладкиш охладете на решетка и поръсете с пудра захар!
Разни други сладкиши с участието на мента в блога:
Направих го преди 2 дни. Супер комбинация и супер дружба шоколад-мента, много я уважавам:)) Но, може да се сложи много по-малко захар, сиропа е концентрирана захар.
ОтговорИзтриванеPetya
Благодаря, Петя!
ИзтриванеДа, носи на по-малко захар, ще знам и аз за следващия път! 🙂
Хубав вторник!