30.05.2021 г.

Вити банички с ванилов крем и череши



Да, тези банички са с квас, но вие не бързайте да казвате, че нямате такъв! И за вас имам рецепта, която може да прочетете тук! В нея няма крем, но спокойно може да ползвате рецептата от тук! Тестото не е козуначено, а по-скоро маслено и след изпичане баничките са хрупкави, а после меки, но все така вкусни! Не са много сладки, по ваш вкус може да увеличите захарта. Ако ви се струват неизпечени, уверявам ви, че не е така, имат си крем! 


Продукти за 6 бр.:
за тестото:
150 гр. остатъчен квас
350-380 гр. брашно
120 гр. кисело мляко
80 гр. краве масло
60 гр. захар
1 пакетче ванилова захар
за крема:
300 мл. прясно мляко
1 яйце
40 гр. нишесте
1 пакетче ванилова захар
60 гр. захар 
и още:
300 гр. череши 
пудра захар 



В купата на планетария сложете остатъчния квас, добавете брашното, киселото мляко, захарта и ваниловата захар. Пуснете миксера на най-ниската степен за месене и прибавяйте по парченца от студеното краве масло докато се усвои от тестото и получите гладко, добре измесено тесто. Направете го на топка, поръсете с брашно и оставете за 1 час на стайна температура. 


Докато тестото почива налейте прясното мляко в малка тенджерка, добавете яйцето, захарта, нишестето и ваниловата захар. Сложете съда на котлона и започнете веднага да бъркате докато крема се сгъсти. Отстранете и охладете готовия крем. Почистете черешите от костилките и по желание може да ги поръсите със захар. От отпочиналото тесто си направете 6 еднаки топки по около 60 гр.  всяка.На набрашнена повърхност разточете всяка топка на дълъг и тесен лист с дебелина около 3 мм. Може и по-тънко. В средата със сладкарски шприц направете дълга линия с крем. Върху него наредете череши. 


Похлупете двата края и след това внимателно прехвърлете първо едната страна на листа и похлупете с другата. На постъпковите снимки се вижда добре процеса. Навийте на кравайче всяка баничка. Наредете в тава застлана с хартия за печене и леко намаслена. С четка намажете баничките с разтопено краве масло. Изпечете на 190 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. В последните 5-10 мин. може да включите вентилатор, но внимавайте да не прегорят, покрийте с алуминиево фолио, ако е необходимо! Баничките охладете на решетка и посипете обилно с пудра захар! 
Да ви е сладко! :) Чаоооо! 


 

2 коментара: