Продукти:
за кексовата смес:
3 яйца
150 гр. захар
350 гр. брашно
50 мл. слънчогледово олио
150 мл. прясно мляко
150 гр. маскарпоне
1 бакпулвер - 16 гр.
1 пакетче ванилова захар
щипка сол
за крема:
1 яйце
300 мл. прясно мляко
35 гр. нишесте
60 гр. захар
1 ванилия
и още:
2 средни по големина ябълки
2 с.л. ром
пудра захар
Първо си пригответе крема. В тенджерка налейте прясното мляко, добавете едно яйце. захарта, нишестето и ванилията. Сложете съда на котлона и започнете веднага да бъркате с телена бъркалка докато крема се сгъсти. Отстранете от огъня и охладете.
В купата на миксера счупете яйцата и добавете захарта. Разбийте на гъст крем. Оставете миксера да работи на най-ниската степен и на струйка налейте олиото, прясното мляко и масларпонето на малки порции. Ще получите гладка кремообразна смес.
Пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Прибавете го на порции към течната смес бъркайки с лъжица. Обелете и нарежете ябълките на малки парченца. Полейте ги с 2 супени лъжици ром. Изсипете ги в кековата смес и хомогенизирайте добре продуктите. Подмажете и набрашнете тава 20/28 см. Изсипете приготвената смес, подравнете.
Със сладкарски шприц пълен с крем направете ромбове върху сладкиша. Ако нямате такъв ползвайте срязана в единия край найлонова торбичка. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 35 мин.
Готовият сладкиш охладете на решетка. Поръсете с пудра захар.
Мек, ароматен и много вкусен! Да ви е сладко! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар