4.01.2014 г.

Кростата с бадемов крокант


                                                                                                  Честита нова 2014!

 Надявам се, че сте я посрещнали весело и незабравимо! Пожелавам ви да е  здрава и щастлива, пълна с късмет и берекет! И нека бъде сладка като кростатата която ви предлагам!
                                  Дай Боже и Амин! ..... А сега напред към първата за годината рецепта :)! 



Продукти:
За тестото:
230 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 ванилия
1/2 к.л. бакпулвер 

За крема:
250 мл. прясно мляко
75 гр. захар
3 жълтъка
1 ванилия
25 гр. брашно 
2 гр. желатин
200 мл. сладкарска сметана
100 гр. черен шоколад

За кроканта:
100 гр. бадеми
3-4 с.л. захар 


Пресейте брашното, бакпулвера и ванилията в купа. Изсипете захарта, сложете яйцето и нарязаното на парчета студено краве масло. 
Замесете меко, маслено тесто. Отначало то е на трохи,но постепенно се хомогенизира. Направете тестото на топка, загънете в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. Може да направите сладкиша и в кръгла тавичка (22см.). Аз избрах този път правоъгълна с размери 26/18 см. Охладеното тесто разточете на лист с дебелина около 3 мм. Точете на хартия за печене така после лесно ще прехвърлите листа. В тавичката  от тестото оформете високи бордове, надупчете дъното с вилица. Върху тестото сложете втори лист хартия за печене и насипете вътре боб. При печенето той ще натиска дъното и няма да позволи на тестото да се надигне. Изпечете блата на 180 гр в предварително загрята фурна за около 25 мин. или докато видите, че краищата покафеняват. Тогава отстранете боба и доопечете още около 10-15 мин. Извадете тавичката от фурната, но оставете блата да се охлди напълно в нея. 




В тенджерка налейте млякото. Прибавете брашното, захарта и разбитите с нея жълтъци. Сварете крема на умерен огън като бъркате непрекъснато до сгъстяването му. Отстранете го от огъня и добвете омекналия в малко студена вода желатин. Разбъркайте докато се разтопи напълно. Ароматизирйте с ванилията и оставете да се охлади. 
Разбийте сметаната на твърд сняг и я добавяйте на порции към охладения яйчен крем. 
В малко тиганче сложете бадемите и захарта. Карамелизирайте до светъл карамел. Изсипете бадемите и карамела на хартия, когато се втъвърдят ги начупете. 
Крема е готов, кроканта също.....остава да напълним кростатата. На дъното изсипете 100 гр. разтопен шоколад. Изравнете го по цялата повърхност и отгоре разпръснете начупения крокант. Оставете половината за отгоре. Изсипете крема и изравнете добре. Украсете с останалия крокант и .....да ви е сладко :)! Аз изпробвах едни формички за шоколадови фигурки подарък от дъщеря ми Наталия, но нямах търпение да ги изчакам да се охладят добре и само една излезе читава и ставаща за украса:)! 
От мен чаоооо и хубаво начало на годината!




14 коментара:

  1. Дай боже тези твои пожелания да бъдат-Амин!
    Започваш много вкусно и нека такава бъде цялата година,мила!
    Топли прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Аморе тези твои кростати като вземеш да ги редиш направо ми пълниш душата!
    Спорна да ти е новата година с всичко!
    Силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  3. Ванче, прекрасна крастата! Честита 2014! Нека донесе много здраве за цялото ти семейство и само хубави моменти! Всичко най-добро и успех! :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Ив, за много години!
    С апетитно десертче почваш годината и все така да ти върви!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита,успешна и късметлийска година!!Добрър избор,да я започнеш със страхотен сладкиш!!Такава и ще е годината-сладка!!С най-добри пожелания.....от ценител на сладките/не само ги правя,но ги и ям/ (Y) :))

    ОтговорИзтриване
  6. За много здрави и щастливи години,Ив!Честита 2014-та!
    С този сладкиш стартираш от висок старт:))))))))Прекрасен десерт,магьоснице!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Нова година, Ив! С пожелания за здраве, щастие, успехи и късмет! И да ви е сладка цялата година:)! Блестяща е тази Кростата!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита нова година Иве, много щастие ти пожелавам! Сладкиша е великолепен!!!

    Прегръдки, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  9. За много години! Неустоима кростата се е получила!

    ОтговорИзтриване
  10. Ив и за теб да бъде щастлива, успешна и вълнуваща новата година!
    Тук отново прекрасности и при това, много вкусни!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита 2014 година, Ивана!
    Нека да е здрава, успешна, шарена и щастлива! И по-вкусна, разбира се! ;)
    Кростатата ти е много апетитна, прелестна!

    ОтговорИзтриване
  12. Кростата е много красива! Неустоима!

    ОтговорИзтриване
  13. Ах,тези твои кростати-всяка е уникално вкусна ,и тази също не отстъпва!Както винаги отлично предложение,Ваня,представено толкова изкусително!
    Щастлива нова година!

    ОтговорИзтриване
  14. За много години, Ивана! Бъди много здрава, усмихната, щастлива и вдъхновена през новата година!

    ОтговорИзтриване