Продукти:
300 гр. спанак
120 гр. ориз
3-4 гъби
1 малка глава лук
250 мл. вода
чер пипер
щипка джоджен
зехтин
за заливката:
300 гр. кисело мляко
2 яйца
щипка сол
В голям тиган с 1 к.ч. зехтин запържете ситно нарязаня лук за кратко. Добавете нарязания пресен спанак и гъбите. Посолете, намалете огъня, захлупете съда и задушете зеленчуците за 7-8 мин. Добавете ориза и налейте 250 мл. топла вода или зеленчуков бульон. Овкусете с щипка джоджен и черен пипер. Гответе ориза около 15 мин. като го разбърквате често.
Прехвърлете ястието в подходяща тавичка. В купа разбийте яйцата и киселото мляко, посолете с щипка сол. Излейте заливката в тавичката. Подравнете за да покрие добре. Изпечете ястието на 200 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар. Поднесете топло с кисело мляко!
Да ви е сладко :)! Чаооо!
Чудесна идея, а без заливката - идеално за пости!
ОтговорИзтриванеМайсторка си, Ив - и на гозбите, и на снимките!
Приятен ден и късмет!
Благодаря, Боряна!
ИзтриванеМакар да не постя и аз си помислих така :)
Хубав четвъртък!
Обичам го това ястие и аз.
ОтговорИзтриванеИ аз обичам спанак с ориз, но не бях слагала гъби досега!
ИзтриванеПрегръдка, Живе! Надявам се да се видим на наградите! :)
Ваня,
ОтговорИзтриванеправя същото ястие и с лапад през пролетта.Много вкусно става, също е хубаво и с манголд, с коприва, с всяка пролетна зеленина.Чудесно, свежо, пролетно и много вкусно.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !
Поздрави, Ели, благодаря ти!
Изтриване