9.03.2018 г.

Лимонови къпкейкове с рикота и яйчен крем с маскарпоне - Cupcake limone e ricotta


Продукти:
 за кексовата смес:
250 гр. брашно
125 гр. захар
70 гр. краве масло
100 гр. рикота 
2 яйца
70 мл. прясно мляко
сока на половин лимон
1 бакпулвер
 1 ванилия
 щипка настъргана лимонова кора
щипка сол

за крема:
300 гр. прясно мляко
 3 жълтъка
80 гр. кристална захар
50 гр. брашно
1 ванилия 
 настъргана лимонова кора 
и още:
250 гр. маскарпоне 


В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте за 3-4 мин. до хомогеност. Сложете рикотата, излейте разтопеното и леко охладено краве масло, прясното мляко и  лимоновия сок.  Пресейте брашното с бакпулвера, щипка сол и ванилията. Добавете го на порции към яйчената смес. Ароматизирайте с настърганата лимонова кора. Напълнете 3/4 хартиени чашки за мъфини. Сложете чашките в метални форми и изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 15 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовите мъфини охладете на решетка.



В малка тенджерка налейте прясното мляко, добавете захарта, жълтъците и брашното. Сложете съда на котлона и веднага започнете да бъркате докато крема се сгъсти. Готовият крем ароматизирайте с ванилия и настъргана лимонова кора. Оставете да се охлади напълно след което добавете маскарпонето и разбийте с миксер на пухкав крем. Издълбайте мъфините, напълнете ги с крем и поръсете с настъргана лимонова кора. 


Трохите от мъфините объркайте с малкото останал крем, сложете в подходящи чашки и полейте с карамелен сос. Имах готов останал от летните сладоледи! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


Рецептата е адаптирана от тук!

6 коментара:

  1. Здравейте Ивана
    Много ми харесва всичко което правите, много ми харесва и начина по който представяте рецептите.
    Пожелавам ви живот и здраве и да продължавате да ни радвате.
    Сега към въпроса мога ли това тесто да го използвам за малки кексчета(днес си купих силиконови формички) и до къде да ги напълня.
    Благодаря ти предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и много благодаря за хубавите думи!
      Обикновено кексчета, мъфини се пълнят три-четвърти от обема на формичките. Тези тук не се надигат много, затова мисля, че спокойно може да ги напълнете и малко повече.
      Споделете после как се е получило, любопитна съм да разбера :)!
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Непременно ще ти кажа но сега съм се отдала на пости. Ама не остана, още някоя и друга седмица.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
  3. Ваня,
    чудесни кексчета, изглеждат прекрасно в разрез, много са красиви.А и поднесени като трохи на последната снимка също.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване