Очарова ме, възхитих се и ми се прииска аз да бях измислила този разкошен сладкиш! Комплименти за Tiziana и блестящата и идея!
Продукти:
за бялото тесто:
200 гр. брашно
100 гр. захар
100 гр. краве масло
1 яйце
настъргана портокалова кора
щипка сол
за какаовото тесто:
180 гр. брашно
100 гр. захар
100 гр. краве масло
1 яйце
20 гр. какао
щипка сол
за пълнежа:
200 гр. обелени смлени сурови бадеми
3 белтъка
100 гр. краве масло
100 гр. захар
3 с.л. портокалов сок
10 гр. брашно
В купа сложете 200 гр. брашно, 100 гр. захар, 100 гр. нарязано на парчета студено краве масло, 1 яйце. Добавете щипка сол и настъргана портокалова кора. Замесете тесто. Загънете го в парче домакински найлон и приберете в хладилник.
По същия начин замесете продуктите за кафяваия блат. Преди да разточите блатовете си отделете по 100 гр. от двата вида тесто. На набрашнена повърхност разточете първо белия блат с размери около 22/35 см. Казвам около, защото моите бяха малко по-широки и по-дълги, само ги подравних. Разточете кафяваия блат и го наложете върху белия. Завийте на руло. Приберете в хладилник за няколко часа. Може да го оставите и да пренощува. Трябва да е добре охладено за да нарежите лесно малките рулца.
Пригответе си пълнежа като разбиете омекналото на стайна температура краве масло със захарта. Добавете леко разбитите белтъци и портокаловия сок. На порции
прибавете смлените бадеми смесени с 10 гр. брашно. Хомогенизирайте добре сместа. Застелете дъното на форма (20 см. ) с откопчаващ се ринг. Нарежете малки 4 мм. рулца. Подредете ги изправени около стените на тавата. Не е необходимо да помазвате стените на тавата. От отделеното кафява тесто разточете кръг и го поставете във формата. Надеупчете дъното с вилица и изсипете пълнежа. Подравнете.
Отгоре наредете леко застъпващи се рулца. Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Извадете от фурната готовия сладкиш. НЕ ОТВАРЯЙТЕ формата преди пая да се е охладил напълно.
Великолепен, един от най-хубавите маслени сладкиши които съм правила, а аз имам 50 в блога! От отделеното 100 гр. бяло тесто и изрезките от какаовото тесто което сте разточили за дъното си направете бисквитки!
Да ви е сладко :)! Чаооо!
Изключителен,браво!Аз правя маслено тесто само по ваши рецепти,много ,много благодаря.Чудни празници, при вас Великден,да донесе жадуваното от вас!Румяна
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Руми! Да ви е сладко с моите рецепти:)!
ИзтриванеСветли Благословени празници и за Вас!
Царица на кростатите!
ОтговорИзтриване:) благодаря!
ИзтриванеУникално, разкошно, шедьовър...малко са думите, с които да се възхитя на поредното ти произведение!
ОтговорИзтриванеОстанах с отворена уста...браво, поздравления!!!
Прегръдки и целувки! <3
То и аз така останах като го видях! Затвори устата, ще направя и на теб! :) <3
ИзтриванеПрегръдка и хубав ден!
В какаовото тесто има ли яйце
ОтговорИзтриванеАууу, изтървала съм го, има, веднага го добавям! :)
ИзтриванеБлагодаря!
Аууу, чак тук усещам аромата!
ОтговорИзтриванеТова е кулинарен шедьовър! Браво Ив!
Светли празници!
Благодаря, Боряна! :)
ИзтриванеВесел Великден!
Благодаря много за прекрасната рецепта
ОтговорИзтриванеБихте ли уточнили какво правим с отделеното бяло маслено тесто (по 100гр бяло и кафяво се отделят), кафявото го разстиламе за основа, а бялото не се ползва в сладкиша до колкото разбирам от него правим бисквитки?
Благодаря предварително
Благодаря! :)
ИзтриванеОт малко кафяви изрезки и малко от бялото тесто си поиграх и направих бисквитките които са на снимката. Може да направите още топчета с някаква ядка отгоре или подковки или малки тарталети с конфитюр! Каквото си решите.
Поздрави и честита Цветница!
Ето с това ме спечели завинаги:)
ОтговорИзтриванеМного красиво, а за вкуса - очаквам да е вълшебен!