24.07.2018 г.

Свиленградско малеби


За мой срам нищо не бях чувала за свиленградско малеби! До оня ден!  Не, че не знам какво е малеби, не, че не съм и яла такова наречено в училищния стол навремето, оздачи ме, че било свиленградско! Малък скок до рецептата в Розали ми разказа интересната му история. Прочетете я!  


Тъй като рецептата била тайна, но все пак има рецепта не знам вкуса колко се доближава до оригиналния, аз си мисля, че се получи добре. Трудно ми беше да намеря розова вода, затова потърсих в гугъл мога ли да си направя такава в къщи, рецептата ще напиша по-долу. 



Продукти:
за крема:
150 гр. оризово брашно
500 мл. прясно мляко
500 мл. вода
за сиропа:
1 ч.ч. вода 
1 ч.ч. захар
4 с.л. розова вода
 2-3 капки червена сладкарска боя
за розовата вода:
3-4 рози
50 мл. дестилирана вода

Сложете оризовото брашно в купа и го покрийте с вода, някъде около 100 мл. Оставете го за 10 часа. В тенджерка смесете прясното мляко и водата. Изсипете накиснатото брашно (станало е на гъста каша) Ако искате може да подсладите с 2-3 с.л. захар. 
Сложете тенджерката на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Насипете в купички или подходящи чаши.
Накъсайте розовите цветове. Покрийте ги с водата и сложете на огъня. Малко преди да заври водата отдръпнете от котлона и оставете да се охлади. Прецедете готовата розова вода. Сварете сироп от една чаена чаша вода и една чаена чаша захар. Овкусете с розовата вода и няколко капки червена безвредна сладкарска боя. Полейте малебито непосредствено преди поднасяне с няколко лъжици сироп. 
С благодарност към Валентина Кисьова ,чиято апетитна снимка ме запозна с този разкошен десерт! 
Да ви е сладко :)! 



8 коментара:

  1. Как ме заинтригува с това малеби...
    Явно няма нищо общо с малебито от ученическите столове едно време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие сте по кремчетата в къщи, надявам се да ви хареса :)!

      Изтриване
  2. Може да консумирате малебито и със сладолед, като преди да го полеете със сиропа,поставите върху него няколко топки сладолед. В Свиленград на това му казваме" мешено".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блгодаря, остана ми една последна чашка, ще омешам със сладолед, сигурна съм ще ми хареса! :)

      Изтриване
  3. Ванче, върна ме гоооодини назад. Чудесно исзглежда,а със сладолет сигурно още по чудесно. На италианците хареса ли им кремчето?
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, не, на Роберто не му хареса, ама той си е злояд по рождение :)!
      Поздрав и хубав петък, мила!

      Изтриване
  4. Може да си направите сироп от рози . Трябва ви гюлова роза.

    ОтговорИзтриване
  5. Преди 30 год в Свилен град ядохме от това малеби в една сладкарница
    Беше разкошно и жената ми даде рецептата Мисля че му казваха
    Цариградско малеби

    ОтговорИзтриване