13.07.2018 г.

Спагети ала норма, ама не съвсем - Spaghetti alla norma


Не съвсем, защото полемиката как се приготвя тази сицилианска паста не стихва. Всяко   семейство  в Сицилия има своя рецепта и всяко претендира неговата да е оригиналната. Дали да се нарежат патладжаните на кубчета или на кръгчета, дали доматите да бъдат смлени на ситно или  да са нарязани на парчета, дали да бъде с лук или чесън, дали пастата да е rigatoni, sedani rigati   или  mezze maniche, дали да бъде със солена или пушена рикота или пармезан..... видно е, че има много дали!  Тези неща може да ви се сторят маловажни, но в италианската кухня всеки зеленчук се реже по определен начин, за всяка паста има определен сос или сирене или месо,  така с малко продукти се получава великолепен резултат. Както веднъж каза сина ми, сложи две неща, а стана много вкусно!   
В историята пастата е получила името си от композитора и поет Nino Martoglio, който опитвайки я възкликнал : това е като истинска Норма, имайки предвид успеха на великолепната опера на Винченцо Белини ''Норма''!  


След кратката историческа справка да ви запозная с рецептата, а тя е много, много вкусна и лятна естествено! 
Продукти за две порции:
160 гр. спагети
2 малки, продълговати патладжана
200 гр. смлени домати
1 скилидка чесън
100 гр. рикота
листа пресен босилек (за снимката мента:) 
сол
зехтин

Единият от патладжаните нарежете на тънки кръгчета, другия разполвете. Изпържете зеленчука в сгорещено олио. Извадете на салфетка да се оцеди излишната мазнина. В голям тиган изсипете смлените домати (може да нарежете и сложите един домат на парченца заедно с тях). Овкусете със сол и щедра щипка захар и сварете докато се сгъсти соса. Добавете нарязана на ситно скилидка чесън и ситно нарязан пресен босилек. Полейте соса с 2-3 с.л. зехтин и сложете в него изпържения патладжан. Сварете спагетите в подсолена вода според указанията на опаковката. Да не сте посмели да я миете, паста НЕ СЕ МИЕ! Прецедете и веднага я прехвърлете в тигана със соса. Върнете го на котлона и с леки движения и подхвърляне (виждали сте вярвам как го правят щеф готвачите)  смесете пастата с доматения сос. Разпределете в чинии, а отгоре сложете парченца рикота и пресени листенца босилек. 

Да ви е сладко :)! Чаооо! Хубав уикенд! 



7 коментара:

  1. Точно така е, Ив - колко правилно си описала всичко!
    Много внимавам, когато си взимам паста, особено при почивка на остров Сицилия - първо гледам какво правят италианците и тогава избирам аз. Защото видях веднъж огорчението в очите им, когато направих едно свое "волно съчетание"- нещо си по мой български вкус!
    Благодаря ти за чудесната публикация!
    Обичам спагети! Обичам Италия!

    ОтговорИзтриване
  2. А може и с кйополу,вместо с патладжани,ако ви се намира,много е вкусно.

    ОтговорИзтриване
  3. Както и да е нарязан патладжанът, няма да ти откажа една порция.
    Ивана,много вкусно предложение. Записвам го в графата-да се направи.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
  4. Ивана,имам предложение. Защо не напишеш за коя паста кой сос и сирене подхожда или кой зеленчук и т.н.
    Пак те поздравявам Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате!
      Обикновено в рецептите пиша как се режат зеленчуците и каква паста се прави! Няма непремено задължителни условия в противен случай ще стоим само на едно място, но си има основни правила и кривване от тях :)

      Изтриване