Бях ви споменала миналата година в един пост как се научих да правя хляб в къщи! Само че вече отдавна не меся само когато е затворена фурната, а се втуркам през ден -два! Хлябът който ви предлагам правя най-често!
Продукти за две хлебчета:
500 гр. брашно
280 мл. вода
3 с.л. олио
1 равна с.л. сол
щипка захар
10 гр. мая от кубче
В голяма купа пресейте брашното. Разтворете маята в топла вода с щипка захар. Излейте водата в брашното, добавете зехтина и започнете да месите. Някъде по средата на месенето добавете солта. Месете поне 10 мин. Направете тестото на топка, поръсете с брашно. Покрийте купата с парче найлон и кърпа. Когато тестото удвои обема си разделете на две еднакви парчета. Всяко направете на фитил, усучете и после завийте двата края. Оставете хлебчетата за 20 мин. в тава покрита с хартия за печене поръсена с брашно. Изпечете хляба на 220 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин. Ако искате по дебела коричка намалете фурната на 180 гр. и доизпечете за още 10-15 мин.
Да ви е сладко :)! Чаооо
Няма коментари:
Публикуване на коментар