18.04.2020 г.

Козунак Кулич - Kulich Cruffin di Pasqua


Светли Великденски Празници! 
С пожелание за мир, любов и здраве, благополучие и семейно щастие! 
Христос Воскресе! 


Продукти:
300 гр. брашно
1 яйце
1 жълтък
60 мл. прясно мляко
30 гр. краве масло
60 гр. захар
10 гр. мая от кубче
настъргана лимонова кора
1 пакетче ванилова захар
100 гр. стафиди
1 кутийка локум
50 гр. шоколадови капки 
и още:
60 гр. краве масло за намазване на разточения лист
1 с.л. захар 


В купа затоплете прясното мляко и разтворете  маята. Пресейте брашното с щипка сол, добавете захарта, яйцето и жълтъка, 30 гр. краве масло, излейте прясното мляко с маята и ароматизирайте с едно пакетче ванилова захар и настърганата кора на един лимон. Замесете меко тесто. Сложете го в купа, покрийте с парче найлон и оставете на топло докато удвои обема си. Сложете стафидите в купичка, покрийте ги с ром и оставете да киснат докато тестото втасва. Добавете към омекналото краве масло една супена лъжица захар и разбийте за кратко. На набрашнена повърхност разточете втасалото тесто на тънък лист. По тънко разточен лист, по-красиви дипли ще се получат после. Намажете листа с кравето масло и поръсете с подсушените стафиди, шоколадови капки и парченца локум. Навийте на руло. Срежете рулото по дължина да две. Завийте на кравай първо едната част, след това другата в обратна посока. Поставете ги една върху друга. Застелете дъното  и стените на форма 18 см. с хартия за печене.  


Поставете козунака във формата и приберете на топло за още около час или докато се удвои отново. Изпечете на 160 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. Готовият козунак охладете на решетка. 
Да са ви сладки Великденските празници! Бъдете много здрави! <3 

Рецептата е адаптирана от тук!



4 коментара:

  1. Христос Воскресе!
    Здраве, щастие и благодат нека има винаги във вашето семейство!
    Уникален козунак си сътворила!
    Прегръдки и целувки! <3

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен козунак! Нека има здраве, благоденствие и радост в домът ви, Ив! Бъдете здрави! Светло Христово възкресение!

    ОтговорИзтриване