24.04.2020 г.

Млечни питки с маслини и пармезан - Panini al latte con olive e parmigiano


Продукти:
250 гр. брашно
50 мл. прясно мляко
50 мл. зехтин
50 гр. настърган пармезан
1 яйце
щипка захар
шипка черен пипер
1 ч.л. сол 
10 гр. мая от кубче
шепа зелени маслини без костилките 



Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята с щипка захар. Пресейте брашното със солта. Може да сложите по-малко, пармезана е солен. Излейте прясното мляко, зехтина, добавете настъргания пармезан и едно яйце. Овкусете с щипка черен пипер и замесете меко тесто. Когато тестото се хомогенизира добре сложете маслините. 


Измесеното тесто поставете в купа, покрийте с парче найлон и оставете на топло да втаса. Втасалото тесто разделете на 5 еднакви части. Направете ги на топки и поставете в тава застлана с хартия за печене на разстояние една от друга. С остър нож направете нарези върху тестото.  Приберете тавата на топло във фурната докато питките удвоят обема си. Втасалите питки намажете с равни части прясно мляко и зехтин. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 


1 коментар:

  1. Страхотни питки Ваня.Често използвам маслини именно при приготвяне на тестени изделия .Ще изпробвам и тази рецепта.Чудесно изглеждат и се надявам,че са много вкусни.
    Поздрави и усмихната нова седмица !

    ОтговорИзтриване