8.06.2020 г.

Маслен пай с яйчен крем и черешова салца - Crostata con crema pasticcera e ciliegie


Продукти:
за тестото:
300 гр. брашно
110 гр. захар
125 гр. краве масло
1 яйце
1 жълтък
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
настъргана лимонова кора 
щипка сол
за крема:
250 мл. прясно мляко
1 жълтък
2 с.л. захар
1 ванилия
1 с.л. брашно
за черешовата салца:
250-300 гр. череши
3 с.л. захар
2 с.л. лимонов сок 



В купа пресейте брашното с щипка сол, ванилията  и бакпулвера. Добавете едно яйце и един жълтък, захарта, нарязаното на парчета студено краве масло и замесете тесто.  Измесеното тесто загънете в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час. Докато тестото се охлажда направете крема. В тенджерка налейте прясното мляко. Добавете захарта, жълтъка, брашното и ванилията. Сложете съда на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Отстранете съда от огъня и оставете крема да се охлади. 





Почистете черешите от костилките. Сложете ги в тенджерка със захарта и сварете за 10 мин. салцата. Преди да смъкнете съда от котлона излейте 2 с.л. лимонов сок.  От охладеното тесто си отделете малка част. Останалото тесто разточете на кръг върху парче хартия за печене. Прехвърлете разточения кръг с хартията в тавичка 24-26 см. и оформете висок борд. Надупчете дъното с вилица. Изсипете крема и подравнете, върху него разпределете охладената салца. От отделеното тесто разточете диск, от него си изрежете формички за да имитират черешки, а останалото дооформете и прехвърлете върху пая. Завийте краищата на тестото и сложете черешките. Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 35 мин. Готовият пай охладете на решетка и поръсете с пудра захар! 
Да ви е сладко :)! Чаоо и спорна седмица! При нас тя започна с дъжд  и гръмотевици! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар