20.02.2021 г.

Пармиджана с лук - Parmigiana di cipolle di Cannara


С половин ухо слушах миналия ден телевизора, но и това ми стигаше да чуя, че говорят за пармиджана с лук, а ми отне само минута да намеря рецептата. Щото ние в къщи лучец обичаме много, особено ако е сготвен. Няма значение как всичко с лук си изяждаме  прилежно!  А тази пармиджана стана  много, ама много вкусна, че и комшийска разбрах била рецептата, от Умбрия и едно малко градче Cannara в което си правят  два пъти в годината събор с пармиджана с лук! През август и декември, мисля поне за  единия да  отидем, не е далече! А лука не слаучайно е герой на тези празници - отглеждат си го хората там и се гордеят с този  продукт защитен от държавата ( DOP ). Освен тази рецепта намерих и друга с домати, но нея ще направя друг път! 


Продукти за две порции:
3-4 големи глави кромид лук (може и червен)
1 дафинов лист
50 гр. настърган пармезан
1 моцарела 125 гр. 
сол 
зехтин 
за бешамела:
250-300 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
2 с.л. брашно
сол
щипка настъргано индийско орехче 


Аз промених малко рецептата. защото избягваме да ядем пържено. Нарежете лука на големи полумесеци. В тиган загрейте зехтин и сложете нарязания лук, 1 дафинов лист, посолете и налейте една малка кафяна чашка вода. Захлупете съда и задушете лука докато омекне и остане само на мазнина. Докато лука се задушава сложете бучка краве масло в малка тенджерка и след като се разтопи добавете 2 с.л. брашно. Запържете за крато след което излейте наведнъж студеното прясно мляко. Посолете и започнете да бъркате докато бешамела се сгъсти. Готовият бешамел овкусете с щипка настъргано индийско орехче. 


На дъното на подходяща тавичка изсипете 3-4 с.л. бешамел.Отгоре сложете задушения лук (не забравяйте да отстраните дафиновия лист) Върху лука наредете парчета моцарела и поръсете с половината от настъргания пармезан. Излейте върху моцарелата останалия бешамел и поръсете с пармезан. Изпечете на 200 гр. в предварително загрята фурна за около20 мин. или до приятен загар. Поднесете пармиджаната топла! 
Да ви е сладко! Чаоооо! И непремено си я направете! :) 

Рецептата е от тук

 

3 коментара:

  1. И у нас лука е на почит, има ли лук в едно ястие, чиниите са облизани.Ще опитам и този разкош :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, ще ти хареса много!
      Чакам да споделиш мнение!:)

      Изтриване
  2. Ще си направя, обичаме лук, сготвен.

    ОтговорИзтриване