След един несполучлив опит от миналата година, мога да кажа сега, че мисията е възможна! И друг път съм се жалвала, че в Италия ми липсва нашето кисело мляко и бозата. Ако с млякото се справям, не беше така с бозата! Досега! Рецептата е от групата Страст с квас на Емилия Христозова! Много сполучлива и вкусна. Направих я с ръжено брашно и малко смляно просо, но следващия път ще опитам с пълнозърнесто или бяло!
Продукти:
120 гр. ръжено брашно
30 гр. смляно просо
200 гр. захар
2 л. вода
30 гр. квас
В тиган изсипете брашната и запечете до светло кафяв цвят. Ще разберете, че са добре запечени от ядковия аромат на брашното. Много хубаво миреше! :)
Към препеченото брашно налейте 500 мл. вода и разбъркайте да стане на каша. Налейте останалата вода в тенджера, прибавете захарта и сварете за около за 5 мин. след кипването. Отстранете съда от котлона. Прибавете брашняната каша в сварения сироп. Сложете съда на котлона и варете течноста около 7-8 мин. Охладете бозата до 28 гр. след което добавете кваса. Бъркайте с телена бъркалка докато хомогенизирате продуктите. Прецедете през цетка покрита с марля. Оставете бозата за 24 часа да ферментита. Налейте в бутилки и приберете на хладно. Внимавайте да не хвръкнат капачките от ферментацията. :)
После пийте на воля и да ви е сладко :) ! Чаоооо!
Допи ми се, но няма да си направя, нямам ни квас, ни нищо... Страничен въпрос - мъжът ти пие ли боза ? Защото не съм видяла чужденец, който да пие :)
ОтговорИзтриванеPepa
Тъй е, не я пият и не могат да разберат защо я харесваме толкова🙂И моя не прави изключение!
Изтриване