9.03.2021 г.

Домашна боза с ръжено брашно и просо


След един несполучлив опит от миналата година, мога да кажа сега, че мисията е възможна! И друг път съм се жалвала, че в Италия ми липсва нашето кисело мляко и бозата. Ако с млякото се справям, не беше така с бозата! Досега! Рецептата е от групата Страст с квас на Емилия Христозова! Много сполучлива и вкусна. Направих я с ръжено брашно и малко смляно просо, но следващия път ще опитам с пълнозърнесто или бяло! 


Продукти:
120 гр. ръжено брашно
30 гр. смляно просо 
200 гр. захар
2 л. вода
30 гр. квас 


В тиган изсипете брашната и запечете до светло кафяв цвят. Ще разберете, че са добре  запечени от ядковия аромат на брашното. Много хубаво миреше! :) 
Към препеченото брашно налейте 500 мл. вода и разбъркайте да стане на каша. Налейте останалата вода в тенджера, прибавете захарта и сварете за около за 5 мин. след кипването. Отстранете съда от котлона. Прибавете брашняната каша в  сварения сироп. Сложете съда на котлона и варете течноста  около 7-8 мин.  Охладете бозата  до 28 гр. след което добавете кваса. Бъркайте с телена бъркалка докато хомогенизирате продуктите. Прецедете през цетка покрита с марля. Оставете бозата за 24 часа да ферментита. Налейте в бутилки и приберете на хладно. Внимавайте да не хвръкнат капачките от ферментацията. :) 
После пийте на воля и да ви е сладко :) ! Чаоооо! 


 

2 коментара:

  1. Допи ми се, но няма да си направя, нямам ни квас, ни нищо... Страничен въпрос - мъжът ти пие ли боза ? Защото не съм видяла чужденец, който да пие :)
    Pepa

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй е, не я пият и не могат да разберат защо я харесваме толкова🙂И моя не прави изключение!

      Изтриване