17.03.2021 г.

Ябълков сладкиш с квас - Torta di mele con lievito madre


Не може да няма някой сладкиш с ябълки и квас - си мислех в края на миналата седмица, докато гледах три останали ябълки в панера! Открих бързо рецептата тук! Аз намалих наполовина всички продукти, защото сме само двама в къщи, а сладкиш с ябълки трябва да се изяде бързичко, иначе ферментира! 


Продукти:
за пре-фермента:
100 гр. квас лиевито мадре
100 гр. брашно манитоба
100 мл. прясно мляко

за основната рецепта:
целият пре-фермент
50 гр. брашно манитоба
100 гр. кафява захар
1 яйце
50 мл. слънчогледово олио 
щипка сол 

и още:
2 ябълки
50 гр. стафиди
50 мл. ром 
щипка канела 
1 с.л. кафява захар 



От вечерта си пригответе пре-фермента. В купа сложете кваса, изсипете брашното и излейте прясното мляко. Всички продукти на стайна температура. Разбъркайте, не се старайте да хомогенизирате добре сместа. Покрийте с парче найлон и оставете на стайна температура да си втасва цяла нощ. На другата сутрин разбийте с миксер до пухкав крем яйцето и захарта. Излейте олиото, добавете брашното, щипка сол и втасалия пре-фермент. С дървена лъжица хомогенизирайте добре получената смес. Подмажете и набрашнете форма с откопчаващ се ринг 20 см. Изсипете сместа, покрийте формата с парче найлон и оставете на топло докато увеличи обема си. Ще са ви нужни около 3-4 часа. Докато това става нарежете едната ябълка на резани, а другата на малки парченца. В оригиналната рецепта са задушени, аз ги поръсих с канела, кафява захар и малко ром, оставих ги така докато сладкиша втасва. Накиснете стафидите в хладка вода ароматизирана с 1 с.л. ром. 
След като тестото се е надигнало доволно наредете малките парчета ябълка, а отгоре резаните. Поръсете стафидите и изпечете сладкиша на 180 гр. за около 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Пробвайте за готовност с дървено шишче. 
Готовият сладкиш  поръсете с пудра захар и охладете на решетка! 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар