Не може да няма някой сладкиш с ябълки и квас - си мислех в края на миналата седмица, докато гледах три останали ябълки в панера! Открих бързо рецептата тук! Аз намалих наполовина всички продукти, защото сме само двама в къщи, а сладкиш с ябълки трябва да се изяде бързичко, иначе ферментира!
Продукти:
за пре-фермента:
100 гр. квас лиевито мадре
100 гр. брашно манитоба
100 мл. прясно мляко
за основната рецепта:
целият пре-фермент
50 гр. брашно манитоба
100 гр. кафява захар
1 яйце
50 мл. слънчогледово олио
щипка сол
и още:
2 ябълки
50 гр. стафиди
50 мл. ром
щипка канела
1 с.л. кафява захар
От вечерта си пригответе пре-фермента. В купа сложете кваса, изсипете брашното и излейте прясното мляко. Всички продукти на стайна температура. Разбъркайте, не се старайте да хомогенизирате добре сместа. Покрийте с парче найлон и оставете на стайна температура да си втасва цяла нощ. На другата сутрин разбийте с миксер до пухкав крем яйцето и захарта. Излейте олиото, добавете брашното, щипка сол и втасалия пре-фермент. С дървена лъжица хомогенизирайте добре получената смес. Подмажете и набрашнете форма с откопчаващ се ринг 20 см. Изсипете сместа, покрийте формата с парче найлон и оставете на топло докато увеличи обема си. Ще са ви нужни около 3-4 часа. Докато това става нарежете едната ябълка на резани, а другата на малки парченца. В оригиналната рецепта са задушени, аз ги поръсих с канела, кафява захар и малко ром, оставих ги така докато сладкиша втасва. Накиснете стафидите в хладка вода ароматизирана с 1 с.л. ром.
След като тестото се е надигнало доволно наредете малките парчета ябълка, а отгоре резаните. Поръсете стафидите и изпечете сладкиша на 180 гр. за около 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Пробвайте за готовност с дървено шишче.
Готовият сладкиш поръсете с пудра захар и охладете на решетка!
Да ви е сладко :)! Чаоооо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар