Продукти:
за кепелетите:
за червената паста:
100 гр. semola rimacinata или брашно за паста
1 яйце
50 гр. пюре от сварено червено цвекло
щипка сол
за черната паста:
100 гр. семола или брашно за паста
1 яйце
2 гр. мастило от сепия
щипка сол
за жълтата паста:
100 гр. семола или брашно за паста
1 яйце
щипка сол
за пълнеж на капелетите:
100 гр. мортадела
100 гр. шунка
20 гр. настърган пармезан
за телешкия бульон:
300 гр. телешко месо с кост
1 морков
1 стрък селъри
1 глава лук
сол
Замесете тесто за всеки цявт паста, увийте в найлон и оставете на стайна температура да се отпусне. Докато това стане смелете в блендер мортаделата и шунката, а после прибавете настъргания пармезан и хомгенизирайте добре продуктите! Тестото се е отпуснало остава да го разточите с машинката поставена на средна степен. Ръсете обилно с брашно за да не залепват корите. Готовите кори нарежете на малки дискове. В средата сложете по топче от приготвената плънка. Прегънете на две за да получите полумесец и съберете двата края с леко притискане. В нета има много клипове как се правят тортелини и капелете. Тези вторите са по-малки по размер. Наредете готовите капелети на салфетка посипана с брашно. Тук е мястото да кажа, че ако не ги готвите веднага може да ги приберете във фризера с чинията и след като замръзнат да прехвърлите в найлонови торбички и оставите във фризера докато ви потрябват.
За бульона сложете телешкото месо (може да прибавите и парче пилешко) в тенджера със студена вода. Оберете пяната преди да кипне и добавете сол, моркова, целината и лука нарязани на едри парчета. Сварете до готовност на месото. Ако искате сложете и някой картоф, но го прибавете по-късно в бульона.
Прецедете бульона и го прехвърлете в друг съд. След като заври пуснете капелетите и варете 5-6 мин. ако са били замразени. Ако са пресни не повече от 4 мин. При поднасяне поръсете с настърган пармезан. Месото нарежете на парчета, поръсете с черен пипер и полейте със зехтин. Морковите и картофите нарежете и полейте със зехтин.
Поднесете ги след бульона и да ви е сладко :)! Чаоооо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар