За тестото:
400 гр. брашно
8 гр. прясна мая от кубче
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл. зехтин
250 мл. вода
За плънката:
1 глава лук
1 малка тиквичка
1 малък патладжан
3-4 домата
1 чушка
1 картоф
щипка нарязан пресен розмарин
сол
щипка чер пипер
Замесете меко, еластично тесто от всички посочени за него продукти. Сложете го в голяма набрашнена купа, намажете със зехтин и покрийте купата с навлажнена кърпа. Докато тестото втасва направете плънката. Нарежете всички зеленчуци на малки и еднакви парчета. Загрейте зехтин в голям и удобен тиган и запържете за минута лука, сложете патлажана и запържвайте 3 мин. Следват нарязаните картофи, отново 3 мин. , идва ред на чушката и тиквичката. Тях сложете заедно. Отново 3 мин. пържене и накрая добавете доматите. Посолете, овкусете с розмарин и чер пипер. Залейте зеленчуците с 1 к.ч. топла вода и задушавайте докато остане на мазнина. Много е важно да се нарежат на еднакви парчета и спазва последователноста на слагане и готвене на зеленчуците, ако искате да са хем сготвени, хем леко хрупкави. Отдръпнете от огъня и оставете плънката да се охлади.
Втасалото тесто разделете на две парчета, едното от които по-голямо. Него разточете и прехвърлете в тава като оставите краищата отвън. Сложете плънката. По- малкото парче тесто разточете и покрийте пълнежа. Обърнете краищата на тестото навътре, надиплете ги красиво, поръсете с малко едра морска сол и изпечете питката на 190-200 гр. до приятен загар.
Поднесете я веднага и да ви е сладко :)...Чаооо!
На всички хлебари, сладкари и именници днес желая здраве и много късмет!
Аморе пак невероятно предложение ни поднасяш! Стимките ти са уникални ....
ОтговорИзтриванеЕййй голяма си работа ,голямаааа ...
Силно те прегръщам мила моя приятелко!!!!
Ами голяма :)...фасулска работа е туй мойто .....твоите питки са къде по-красиви, аморе! Ама някой ден ще ги започна и тях да знаеш :)!
ИзтриванеПрегръдка и от мен, Зиче :*!
Страхота е,кога ли да я направя? Изпита ми да мине първо, че малко остава и после ще я пробвам!!Как се пази диета с такива изкушения??? :)
ОтговорИзтриванеЩе ти стискам палци за изпита, знам ще се справиш, Светле!
ИзтриванеЗа диетата мисли после, нека първо ти е сладко :)!
Ideal for a picnic with some nice wine!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, kennedy :)!
ИзтриванеЗдраве и късмет и за теб Ив!
ОтговорИзтриванеНе зная какъв имен ден е било днес, но те признавам за страхотен сладкар и хлебар :)
Така че честит ден на хлебаря мила! Чудесно и вкусно предложение!
Благодаря, Дани! Живи и здрави да сме всички, а вчера беше Спасовден :).
ИзтриванеПрегръдка за хубав петък!
Е, страхотно е Ваня, браво! Яла съм разни яхнии в такива питки, много е вкусно. Майсторка си ти, а аз хич не умея такива работи да правя....
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Аз празник нямам, или може би сладкарка кулинарка, все ще заслужа една порцийка от тази вкусотия!:) Страхотна е, Ив! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ги обичам такива хлебни с плънка, Ив! А и така красиво си го сервирала, направо не се издържа :) Прегръдки, с пожелание за хубав ден!
ОтговорИзтриванеИнтересна идея и напълно в духа на празника!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Аз хлебар не съм никак, но за пореден път се наслаждавам на добрите практики ( както е модерно да се казва;)), които ни демонстрираш всеки път, Ивана! Поздрав от хладна София!
ОтговорИзтриване