Продукти:
около килограм карфиол
150 гр. шунка
сол
лимон
50 гр. настърган пармезан
за бешамела:
2 с.л. брашно
60 гр. краве масло
300 мл. прясно мляко
щипка сол
щипка индийско орехче
Накъсайте карфиола на розички. Сварете го до омекване в подсолена вода с едно резенче лимон. Извадете готовия карфиол и го сложете в подмазана с малко зехтин тавичка. Върху него наредете нарязана на парчета шунка.
Разтопете кравето масло. Запържете за кратко 2 с.л. брашно и излейте наведнъж студеното прясно мляко. Започнете да бъркате с телена бъркалка веднага докато бешамела се сгъсти. Оставете го малко по-рядък, при печенето се сгъстява достатъчно. Посолете и подправете с щипка индийско орехче готовия сос. Излейте го върху карфиола и поразтръскайте тавичката за да се разпредели равномерно. Поръсете ястието с настърган пармезан.
Изпечете в предварително загрята на 180 гр. фурна с вентилатор до приятен загар. Продуктите са готови и не е необходимо много печене.
Чудесно и много вкусно леко ястие, опитайте и да ви е сладко :)! Чаооо!
Чудесно есенно предложение Ваня.Карфиолът е много полезен за стомаха, а така приготвен е прекрасен.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки !
Правя го, само без шунката. Много вкусно!
ОтговорИзтриванеПоредната вкусотия! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеДафи :-)))