3.10.2019 г.

Сладък хляб с гроздова шира и стафиди - Ciambellone al mosto


Продукти:
500 гр. брашно
220 мл. гроздова шира
1 яйце
12 гр мая от кубче
2 с.л. мастика
60 гр. захар
50 гр. зехтин
80 гр. стафиди
ром за накисване на стафидите 
1 с.л. анасоново семе



Пресейте брашното с щипка сол. Затоплете леко гроздовата шира, сложете маята и захарта и изчакайте малко докато течноста  шупне. Излейте при брашното. Добавете едно яйце, зехтина, 2 с.л. мастика и една анасонови семена.  Замесете тесто. Покрийте купата с парче найлон и кърпа. Оставете тестото на топло докато удвои обема си. 


Накиснете стафидите в хладка вода с 2-3 с.л. ром. От втасалото тесто си отделих малко за да направя кифлички със сливов мармалад. Останалото разточете на набрашнена повърхност на правоъгълник. Поръсете с подсушените стафиди. Завийте тестото на руло. Поставете го в продълговата форма за кекс. Покрийте с кърпа и оставете докато тестото втаса добре още един път. Втасалото руло намажете с разбит с няколко капки зехтин жълтък. Изпечете в предварително загрята на 170 гр. статична фурна до приятен загар. Ако остане до няколко дни нарежете на филийки и изсушете във фурната на 140 гр. 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 
Пожелавам ви един топъл, вкусен и уютен октомври! :) 


3 коментара:

  1. Много хубаво хлебче. Тестото малко като на бриоша, който правих по твоя рецепта, и с интересен вкус ще е с тази шира. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Даре! Бриошът май че ми хареса повече :)!

      Изтриване
  2. Дори не мога да си представя вкуса, нямам представа какво е шира, чувала съм, но не съм виждала и опитвала.

    ОтговорИзтриване