24.10.2019 г.

Сладкиш с настъргани дюли - Torta di mele cotogne


Изключително  ароматен, сочен и не много сладък сладкиш! Отначало се стъписах от количеството захар, но явно дюлята ми беше малко по -тръпчива и пое всичката сладост!  Препоръчвам  ви да опитате този чудесен есенен сладкиш! 




Продукти:
3 яйца
200 гр. захар
260 гр. брашно
6 с.л. кисело мляко
6 с.л. зехтин
8 гр. бакпулвер
1 голяма  дюля
100 гр. орехи
щипка сол 
3 с.л. кафява захар
сока на един лимон


Настържете дюлята на по-едрото ренде. Полейте я със сока на един лимон и поръсете с 3-4 с.л. кафява захар. Оставете настрана докато приготвите кексовата смес. В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер до пухкав крем. В друга купа пресейте брашното с щипка сол и 8 гр. бакпулвер. На порции го прибавете към яйчената смес бъркайки с лъжица. Излейте зехтина (може да ползвате слънчогледово олио) и добавете киселото мляко. Хомогенизирайте сместа. Изцедете леко настърганата дюля и я прибавете в сместа заедно с нарязаните на едро орехи. Хомогенизирайте сместа много добре. Застелете форма 24 см. с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете сместа и подравнете. 


Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 гр. фурна  с вентилатор за около 40 мин. Извадете готовия сладкиш и веднага освободете от ринга. Охладете на решетка. Поръсете с пудра захар и да ви е сладко!  Ароматна работа ви казвам! :)
 Чаооо! 

Рецептата е адаптирана от тук!

5 коментара:

  1. Как хубаво се е пукнал, все едно се усмихва! :) Непременно ще пробвам да го направя, като ми попаднат дюли.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Васи! :)
      Надявам се да ти хареса!
      Поздрави! Хубав петък!

      Изтриване
  2. а може ли без орехи

    ОтговорИзтриване