6.04.2020 г.

Малки козуначета - Pan brioche


Козуначето е малко, пухкаво и много ароматно, тъкмо да не ви омръзва. Придружават го още 6 по-малки.  Изяждате ги набързо  и правите друга рецепта! 


Продукти:
350 гр. брашно
2 жълтъка
3 с.л. захар
80 гр. краве масло
140 мл. прясно мляко 
1 пакетче ванилова захар
10 гр. мая от кубче
щипка сол
настъргана лимонова кора 


Излейте прясното мялко в купа, затоплете го леко. Към него прибавете натрошента мая,  1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Покрийте купата с парче найлон и кърпа. Оставете на топло за 10 мин. или докато шупне. В купа пресейте брашното с щипка сол, добавете два жълтъка,  3 с.л. захар и ароматизирайте с настъргана лимонова кора и 1 пакетче ванилова захар. Излейте млякото. Започнете да месите като от време на време добавяйте по парченце краве масло. Месете около 10 мин.  Покрийте купата с тестото с парче найлон и приберете на топло докато удвои обема си. 


На набрашнена повърхност разточете лист  с дебелина около  2 мм. С чаша или кръгла формичка 5 см. изрежете дискове. Подредете ги по три в редичка с леко застъпване. Навийте на руло и срежете на две равни част. Подредете рулцата в хартиени чашки и поставете във форми за тарталети. По-големия козунак е изпечен във форма 18 см., а може да направите от цялото тесто един козунак. Оставете оформените козуначета да втасат отново за около час. 


В затоплено прясно мляко разтворете 1 ч.л. захар. С четка намажете козуначетата. Изпечете на 160 гр. в предварително загрята статична фурна до приятен загар. Готовите козуначета поръсете с пудра захар. 
Да ви е сладко! Чаооо! 




2 коментара:

  1. Вълшебни са, Ив!
    Права си, че няма да омръзват, ако са по малко.
    Поздрави и се пазете!

    ОтговорИзтриване