11.08.2020 г.

Мус рикота с кафе и шоколад - Mousse di ricotta al caffè e cioccolato

Нежен мус с рикота и кафе върху шоколадово канапе-това е десерта днес! Поднесоха ни подобен в едно малко селце с 25 жители и много уютен ресторант. Не попитах за рецептата,  но още  там потърсих в нета и от многото  избрах тази



Продукти:
за рикота мус:
320 гр. рикота
3 с.л. мед 
1 к.ч. кафе еспресо
за шоколадовия мус:
100 гр. черен шоколад
100 мл. сметана
1 с.л. кафе на зърна 


В малка тенджерка сложете рикотата, излейте 1 кафяна чашка силно кафе еспресо и сложете съда на котлона. Бъркайте енергично с телена бъркалка докато сместа се затопли и хомогенизира. Отдръпнете съда от огъня, подсладете с 3 с.л. мед и разбийте с пасатор до пухкав крем. Охладете, покрийте съда с парче найлон и приберете в хладилник за 2 часа. 


Излейте сметаната в малка тенджерка, добавете 1 с.л. кафе на зърна и кипнете. Отстранете от огъня и оставете зърната за 30 мин. да киснат в сметаната и я ароматизират след което прецедете. Начупете шоколада, добавете го в сметаната и разтопете на слаб огън като бъркате енергично до получаване на хомогена смес. Шоколадовият мус налейте по равно в 4 чаши. Приберете чашите в хладилник за 1 час. 
След като шоколадовия мус стегне насипете рикотата. Украсете със зърна кафе, полейте с шоколадов, карамелен или кафеен топинг и да ви е сладко :)! 

 

2 коментара:

  1. Толкова ароматен мус, придружен с чудни снимки!
    Поздравления!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване