8.08.2020 г.

Адана кебап

Продукти:
300 гр. телешка кайма
200 гр. агнешка кайма
1 бр. червена печена пиперка
кимион-щипка
магданоз-щипка
черен пипер-щипка
червен пипер-щипка
лют червен пипер-по желание
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън 
олио

Нарежете лука, печената пиперка, магданоза и скилидките чесън на много ситно. Сложете ги в купа и добавете двата вида кайма. Овкусете с щедра щипка кимион, черен пипер и червен пипер. Лют пипер сложете по желание. Объркайте много добре продуктите, покрийте купата с парче найлон и приберете в хладилник за няколко часа, а ако имате търпение да чакате  и за едно денонощие. 

За изпичането на адана кебапа е хубаво да имате плоски, дълги , метални шишове.  Имаме  такива, които Роберто даже не помни откъде са се взели в къщи!  С тези шишове кебапа се изпича добре и отвътре след нагряването им. Та запалвате барбекюто и докато стане жарта си пригответе шишовете. Направете две големи топки от овкусената кайма. Нанижете ги на шишовете и с ръце оформете кебапа по дължината им.  Изпечете адана кебапа до приятен загар и поднесете с печени зеленчуци! Много вкусно, много! 
Да ви е сладко! :)  

 

2 коментара:

  1. О, много красиви шишове! Ако имах такива, веднага щяхме да направим и ние адана! Имаме метални и също правим подобни кебапи. Както казваш и ти, металът се нагрява и изпича кебапа и отвътре, като става много сочен и вкусен. Харесваме да гарнираме с млечна салата с копър и чесън - освежава много приятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Васи!
      Шишовете за прърви път използвам за тази рецепта, досега все ги прехвърлях от чекмедже в чекмедже, докто открих адана кебапа :)!
      Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване