12.03.2021 г.

Питка кравай с квас


Продукти:
250 гр. брашно манитоба
250 гр. брашно 00
120 гр. квас (лиевито мадре)
250 мл. прясно мляко
1 яйце
1 ч.л. захар
12 гр. сол
40 гр. свинска мас или краве масло
за пълнеж на кифличките:
шунка и краве сирене 



В купата на миксер за месене излейте прясното мляко, добавете захарта и брашната. Оставете ги за 20 мин. на спокойствие след което сложете кваса и пуснете робота да измеси за няколко минути. Добавете яйцето и солта и продължете с месенето до получаване на гладко тесто или около 10-12 мин. В процеса на месене прибавяйте малки парченца свинска мас. В рецептата е с краве масло, но моето беше свършило и замених с мас.  


След измесването на тестото покрийте купата с памучна кърпа и оставете на стайна температура за 2 часа. Отпусналото се тесто разделете на 6 еднакви части. На мен ми бяха достатъчни 5, нямах по-голяма тава. От излишната част направих една кифла.  Направете ги на топки и оставете отново за 30 мин. докато се отпуснат. На набрашнена повърхност разточете всяка топка овално и в единия край  нарежете с остър нож ресни като стигате до средата. В ненарязания край сложете шунка, сирене или каквото ви харесва и завийте на кифлички. Наредете кифличките в тава застлана с хартия за печене. В средата сложете чаша. Ако имате голяма кръгла форма за кекс ще ви свърши чудесна работа/


Покрийте тавата с кърпа и оставете за финално втасване 12-14 часа. Аз направих питката вечерта и втасва от 21 ч.  до 9 сутринта. Беше напълнила тавата! Намажете кравая с прясно мляко. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор и с купичка вода на дъното. 


Много, много вкусна, опитайте! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 

Рецептата е от тук




 

3 коментара:

  1. Тази питка кравай ме върна в детството само докато четях редовете на рецептата. Представям си какво ще е когато я приготвя и опитам. Благодаря за този вкусен спомен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, хлаба винаги има вкус и аромат на домашен уют! Благодаря и да Ви е сладко!:)

      Изтриване