24.10.2022 г.

Банички с манголд и сирене


Баничките с манголд са много вкусни и като, че ли започвам да го предпочитам пред любимия ми спанак! Що е то манголд може да прочетете тук, а в края на поста ще ви сложа линкове и за други рецепти с него от блога! Рецептата е с остатъчен квас, но може да се направи и без него! 

 
Продукти за 6 банички или в слаучая 2 малки и една по-голяма:
350 гр. бяло брашно
150 гр. остатъчен квас лиевито мадре
180-190 мл. вода
1 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
8 гр. сол 
и още:
500 гр. манголд суров
200 гр. сирене
4 яйца
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
60 мл. слънчогледово олио
щипка сол
щедра щипка магданоз, мента, естрагон 


В купата на планетария сложете пресятото брашно, накъсания на парчета остатъчен квас, добавете захарта, зехтина, водата. Пуснете миксера да меси на най-ниската степен. В процеса на измесване добавете солта. Тестото става много меко и гладко. Разделете го на 6 еднакви части. По около 110 гр. претеглих всяка една. Направете на топки и сложете на набрашнена кърпа. Покрийте и оставете така за 3-4 часа. 



Докато тестото си почива измийте и нарежете на ситно манголда. Нарежете главата лук и скилидката чесън. Изпържете ги за кратко в загрята мазнина и добавете нарязания манголд. Посолете, разбъркайте и задушете, докато зеленчука омекне. В края овкусете с магданоз, мента и естрагон. Разбира се може да добавите или отастраните някоя от подправките. След като задушения манголд се охлади, прибвете разбитите яйца, натрошеното сирене и хомогенизирайте добре.  Налейте олио в купичка, потапяйте всяка топка тесто и раздърпайте докато можете, сложете листа на плота и с точилката разточете дебелите краища на по-тънки. Поръсете с приготвената плънка. Завийте на руло и направете на кравайче всяка баничка. Наредете в тава на разтояние една от друга. Изпечете баничките до приятен загар! 
Да ви е сладко! :) От  мен чаоо! 
Тук може да прочетете и други рецепти с манголд:


 

3 коментара:

  1. Прекрасни банички Ваня.Аз спанака го приготвям само суров на салати.Манголдът го предпочитам за сармички, супи и ястия.Мноого е вкусен и в плънки за баници както при теб.Страхотни са се получили баничките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Дава неповторим аромат и вкус на баницата. А за спанак не ми се говори. Талаш.

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, леле, човек убивам за тази баничка:)

    ОтговорИзтриване