Наречете я картофена пица, може и картофена запеканка или пък кростата от картофи всяко име и отива! Хапнете я за лека вечеря със салатка или без, но я опитайте!
Продукти:
1 кг. картофи
70 гр. брашно
80 гр. настърган пармезан
1 яйце + 1 жълтък
100 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
щипка черен пипер
щипка индийско орехче
за гарниране:
125 гр. моцарела
100 гр. шунка
2-3 гъби
Обелете, нарежете на парчета и сварете в подсолена вода картофите. Готовите картофи пюрирайте. Към пюрето добавете яйцето и жълтъка, разтопеното краве масло, брашното и пармезана. Излейте прясното мляко и овкусете с щипка сол, щипка индийско орехче и ако е необходимо сол. Хомогенизирайте добре продуктите. Подмажете с олио тавичка (28 см.) и посипете с галета. Изсипете приготвената смес. Подравнете и изпечете запеканката на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25 мин. Нарежете гъбите. Задушете ги с малко олио. Извадете печивото от фурната, гарнирайте с парчета моцарела, кубчета шунка и гъбите. Върнете тавата отново във фурната за 5-6 мин. колкото да се разтопи моцарелата. Сервирайте топло!
Да ви е сладко!
Ох, ама и ти и Хриси, сте страшни изкусителки!:) Дали случайно в кошничката ти на Бали няма и парченце от запеканката?:) Чудесна е, Ив. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеНяма, Кате, излапахме я много преди да отпътуваме :))ама те тез Бали на 50 м. от дома :)!
Прегръдка, мило момиче!
Доста вкусно нещо! Не се сетих да пека така, както пека тестени неща, та моето отдолу не се запече така като твоето и не можах да го извадя от тавичката цяло, и беше с обикновен нашенски кашкавал, но ни беше много вкусно! По желание на домашния мъж сложихме накрая червени чушка и лук "за свежест", та си стана чиста картофена пица. С удоволствие си я изядохме!
ОтговорИзтриванеБез да искам, съм останала анонимна, но съм Васи :) Да си знаем...
ИзтриванеИ тъй може да се нарече :) да ви е сладко, Васи! Удоволствие е за мен, че редовно приготвяш рецепти от блога! <3
Изтриване