Не съвсем, защото полемиката как се приготвя тази сицилианска паста не стихва. Всяко семейство в Сицилия има своя рецепта и всяко претендира неговата да е оригиналната. Дали да се нарежат патладжаните на кубчета или на кръгчета, дали доматите да бъдат смлени на ситно или да са нарязани на парчета, дали да бъде с лук или чесън, дали пастата да е rigatoni, sedani rigati или mezze maniche, дали да бъде със солена или пушена рикота или пармезан..... видно е, че има много дали! Тези неща може да ви се сторят маловажни, но в италианската кухня всеки зеленчук се реже по определен начин, за всяка паста има определен сос или сирене или месо, така с малко продукти се получава великолепен резултат. Както веднъж каза сина ми, сложи две неща, а стана много вкусно!
В историята пастата е получила името си от композитора и поет Nino Martoglio, който опитвайки я възкликнал : това е като истинска Норма, имайки предвид успеха на великолепната опера на Винченцо Белини ''Норма''!
След кратката историческа справка да ви запозная с рецептата, а тя е много, много вкусна и лятна естествено!
Продукти за две порции:
160 гр. спагети
2 малки, продълговати патладжана
200 гр. смлени домати
1 скилидка чесън
100 гр. рикота
листа пресен босилек (за снимката мента:)
сол
зехтин
Единият от патладжаните нарежете на тънки кръгчета, другия разполвете. Изпържете зеленчука в сгорещено олио. Извадете на салфетка да се оцеди излишната мазнина. В голям тиган изсипете смлените домати (може да нарежете и сложите един домат на парченца заедно с тях). Овкусете със сол и щедра щипка захар и сварете докато се сгъсти соса. Добавете нарязана на ситно скилидка чесън и ситно нарязан пресен босилек. Полейте соса с 2-3 с.л. зехтин и сложете в него изпържения патладжан. Сварете спагетите в подсолена вода според указанията на опаковката. Да не сте посмели да я миете, паста НЕ СЕ МИЕ! Прецедете и веднага я прехвърлете в тигана със соса. Върнете го на котлона и с леки движения и подхвърляне (виждали сте вярвам как го правят щеф готвачите) смесете пастата с доматения сос. Разпределете в чинии, а отгоре сложете парченца рикота и пресени листенца босилек.
Да ви е сладко :)! Чаооо! Хубав уикенд!
Точно така е, Ив - колко правилно си описала всичко!
ОтговорИзтриванеМного внимавам, когато си взимам паста, особено при почивка на остров Сицилия - първо гледам какво правят италианците и тогава избирам аз. Защото видях веднъж огорчението в очите им, когато направих едно свое "волно съчетание"- нещо си по мой български вкус!
Благодаря ти за чудесната публикация!
Обичам спагети! Обичам Италия!
Благодаря ти, Боряна! :)
ИзтриванеА може и с кйополу,вместо с патладжани,ако ви се намира,много е вкусно.
ОтговорИзтриванеМоже, може :)
ИзтриванеКакто и да е нарязан патладжанът, няма да ти откажа една порция.
ОтговорИзтриванеИвана,много вкусно предложение. Записвам го в графата-да се направи.
Поздрави Катя
Ивана,имам предложение. Защо не напишеш за коя паста кой сос и сирене подхожда или кой зеленчук и т.н.
ОтговорИзтриванеПак те поздравявам Катя
Благодаря ти, Кате!
ИзтриванеОбикновено в рецептите пиша как се режат зеленчуците и каква паста се прави! Няма непремено задължителни условия в противен случай ще стоим само на едно място, но си има основни правила и кривване от тях :)