Отдавна гледам в италианските кулинарни предавания, че слагат съвсем малко мая в тестото . Реших да опитам, когато имам повече време и сега ви предлагам резултата.
Продукти:
за тестото:
400 гр. брашно
4 гр. мая от кубче
280 мл. топла вода
1 равна ч.л. сол
2 с.л. зехтин
щедра щипка захар
за гарниране:
клонче с чери доматки
риган
скилидки чесън
едра морска сол
Тъй като маята е малко най-добре е да замесите фокачата от сутринта. В купа сложете пресятото с 1 равна супена лъжичка сол брашно. Добавете щедра щипка захар, 2 с.л. зехтин и разтворената в топла вода мая. Замесете меко тесто. То трябва да е меко и леко лепкаво. Може да мажете ръцете си със зехтин при месенето за да ви е по-лесно, но не добавяйте повече брашно.Сложете тестото в купа, покрийте с парче найлон и отгоре кърпа. Оставете да втаса на топло. При мен това стана за около 4 часа.
Извадете втасалото тесто с намаслени ръце и го разстелете върху парче хартия за печене. Гарнирайте с клонка чери домати, скилидки чесън, риган и едра морска сол. Ако не слагате морска сол отгоре , може да увеличите малко солта в тестото. Оставете фокачата отново да втаса за около 30-40 мин. Във фурната сложете купичка с вода и загрейте до 220 гр. Изпечете фокачата до приятен загар. Извадете я от фурната и с четка намажете със зехтин.
Вадете сиренцето и започвайте :) ..... да ви е сладко! Чаооо!
Страхотна е! Представих си как мирише и колко е вкусна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мария! Миризма на топъл хляб е най-уютния аромат! :)
ИзтриванеХубава и спорна седмица!
Красота!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :)
ИзтриванеИнтересна фокача Ваня.Красива и с малко мая.Записвам рецептата за проба.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнато лято !
Благодаря, Ели! Пробвай смело и да ви е сладко :)!
ИзтриванеПоздрав!