Сега, да ви кажа още в началото: нито баницата е с щир, нито е правена в Габрово! Как да кръстиш обаче бабината баница с която си израснал в Габрово, па макар да си я направил със спанак и на 1800 км. от Габрово! Когато я публикува Дуня Атанасова на мига си спомних моята баба как скубеше в градината щир и аз вече знаех, че ще има омразна баница! Никак, ама никак не я обичах! За разлика от сега! Рецептата на Дуня е чудесна, колкото и да си мислите, че знаете как се прави баница, опитайте тази!
Продукти:
400 гр. кори за баница
4 яйца
1 ч.чаша кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
300 гр. бяло сламурено сирене
500 гр. спанак или каквато друга зеления имате, щир най-добре :)
1 стрък праз лук
1 глава кромид лук
по 100 гр. от магданоз, дивисил, джоджен
100 мл олио
В голям тиган запържете ситно нарязаните кромид и праз лук. Добавете нарязаните зелени подправки и почистения и нарязан спанак. Захлупете съда и задушете зелената плънка. Отдръпнете тигана от котлона и добавете натрошеното сирене. Разбъркайте. В купа разбийте с вилица яйцата. Добавете киселото мляко в което сте сложили 1 ч.л. сода. Върху всяка кора разпределете по- малко от двете плънки и завийте на руло. Поставете рулата в подмазана с олио тава. Отгоре намажете с четка потопена в яйчената смес, а ако не ви е останала с олио. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята статична фурна.
Остава да си хапнете сладко, много, много вкусно ви казвам и никак не е по габровски с толкова много продукти :)!
Чаооо!
Що е то щир или още амарант може да прочетете тук!
Снимката е от интернет!
Страхотно изглежда и със сигурност е много вкусна!
ОтговорИзтриванеДали говорейки за щир имате предвид един досаден плевел разпространен абсолютно навсякъде?
Желая Ви прекрасен ден!
Благодаря, Анита!
ИзтриванеНад последната моя снимка сложих снимка и кратко описание що е то щир и за какво може да се използва!
Надявам се да ви е от полза инфото :)!
Хубава събота!
Поздравления!
ОтговорИзтриванеИ аз правих такава* баница скоро, но защо ли моята не е така красива като тази тук?!
Любов! Любов! Любов е отговорът!
Ех, Италия...
Усмивки!!!
---
*- без магданоз, дивисил...
Благодаря, Боряна!
ИзтриванеНо непременно с джоджен! :)
Усмихната събота!
Колко е апетитна ! А в Италия къде намираш листи за баница ? Аз съм във Франция и не намирам.
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря :)!
ИзтриванеПрибираме се за ваканцията с колата, на връщане си нося 3-4 бр. и ги съхранявам във фризера! А имам наблизо и една приятелка, сестра и живее в Пловдив и прескача често на пазар до Одрин, та тя и изпраща, а намазвам и аз :)!
Това, което е на снимката щир ли е? Защото при нас щир е плевел и не изглежда така.
ИзтриванеИма няколко вида щир, това е един от тях!
ИзтриванеФантастична баница, Ванче! Просто уникално си я направила! Направо глътнах монитора!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли!
ИзтриванеИ на живо изглеждаше толкова апетитна, колкото е на снимката :)!
Ваня,
ОтговорИзтриванетук при нас в България щирът си е повсеместно разпространен и с неговите листа стават чудни баници.А този плевел има много крехки листа особено когато е младо растение, не е това от снимката.Но явно с различни по вид листа можем да направим тази баница.Страхотна е.
Поздрави !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеКакто писах и по-горе снимката е на един от видовете щир!
Поздрави!
Обожавам такава баничка!
ОтговорИзтриванеИ ние в къщи, Веси!
ИзтриванеУникална е, Ив!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Нели!
ИзтриванеТака модерните днес "суперхрани"-чия,киноа, амарант...
ОтговорИзтриванеЕ, щирът е амарант, познат по нашите земи още от древни времена, когото дори правели хляб от семената му.
Четох скоро статия за първия български премиер Тодор Бурмов, който бил голям сладокусник и сред любимите му ястия били щирникът и щирена чорба, но за нея не намерих никъде рецепта.