Козуначето е малко, пухкаво и много ароматно, тъкмо да не ви омръзва. Придружават го още 6 по-малки. Изяждате ги набързо и правите друга рецепта!
Продукти:
350 гр. брашно
2 жълтъка
3 с.л. захар
80 гр. краве масло
140 мл. прясно мляко
1 пакетче ванилова захар
10 гр. мая от кубче
щипка сол
настъргана лимонова кора
Излейте прясното мялко в купа, затоплете го леко. Към него прибавете натрошента мая, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Покрийте купата с парче найлон и кърпа. Оставете на топло за 10 мин. или докато шупне. В купа пресейте брашното с щипка сол, добавете два жълтъка, 3 с.л. захар и ароматизирайте с настъргана лимонова кора и 1 пакетче ванилова захар. Излейте млякото. Започнете да месите като от време на време добавяйте по парченце краве масло. Месете около 10 мин. Покрийте купата с тестото с парче найлон и приберете на топло докато удвои обема си.
На набрашнена повърхност разточете лист с дебелина около 2 мм. С чаша или кръгла формичка 5 см. изрежете дискове. Подредете ги по три в редичка с леко застъпване. Навийте на руло и срежете на две равни част. Подредете рулцата в хартиени чашки и поставете във форми за тарталети. По-големия козунак е изпечен във форма 18 см., а може да направите от цялото тесто един козунак. Оставете оформените козуначета да втасат отново за около час.
В затоплено прясно мляко разтворете 1 ч.л. захар. С четка намажете козуначетата. Изпечете на 160 гр. в предварително загрята статична фурна до приятен загар. Готовите козуначета поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко! Чаооо!
Вълшебни са, Ив!
ОтговорИзтриванеПрава си, че няма да омръзват, ако са по малко.
Поздрави и се пазете!
Благодаря, Иле! <3
ИзтриванеПрегръдка и се пазете и вие!