Продукти:
за кюфтенцата:
400 гр. пилешка кайма
1 яйце
2 с.л. безгутенова галета
щипка магданоз
1 скилидка чесън
50 гр. настърган пармезан
сол
черен пипер
за бешамела:
350 -400 мл. прясно мляко без лактоза
2 с.л. оризово или безглутеново брашно
щипка настъргано индийско орехче
сол
50 гр. краве масло без лактоза
за зеленчуковия бульон:
1 л.вода
1 морков
1 глава лук
1 стрък целина
сол
и още:
500 гр. броколи
50 гр. настърган пармезан
Направих рецептата така както се храня от една година, без глутен и без лактоза, но вие ако нямате хранителна непоносимост може спокойно да използвате обикновени продукти.
Към пилешката кайма добавете 2 с.л. безглутенова галета, яйце, настъргания пармезан, сол, една пресована скилидка чесън и щедра щипка магданоз. Измесете и приберете купата в хладилник за 1 час. Докато съставките на каймата се обичат на студено накъсайте броколите на розички и ги сварете в подсолена кипяща вода за 7-8 мин. Прецедете ги през гевгир. В тенджерка разтопете кравето масло. Запържете за кратко оризовото брашно и наведнъж излейте студеното прясно мляко. Бъркайте с телена бъркалка докато бешамела се сгъсти. Оставете го по-рядък, щото нали ще се и пече! Отдръпнете съда от котлона и овкусете с щипка настъргано индийско орехче.
От охладената кайма направете малки кюфтета. Оваляйте ги в оризово брашно и пуснете във врящия зеленчуков бульон. Сварете кюфтенцата за 10 мин. Извадете ги с решетъчна лъжица. На дъното на тава изсипете 3-4 с.л. от бешамела. Сложете кюфтетата и броколите. Залейте с останалия бешамел. Поръсете с настърган пармезан и изпечете ястието за 15-20 мин. в предварително загрята на 200 гр. фурна .
Уверявам ви, че и с безгутенови продукти си беше много вкусно, опитайте ! :)
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар