С хрупкава коричка и много мека сърцевина, поръсени обилно със сусам тези сицилиански хлебчета са кръстени на италианската принцеса Мафалда ди Савоя и сестра на нашата последна царица Йоанна!
Рецептата е от тук!
Продукти за 6 хлабчета:
за кваса:
100 гр. фино смлян пшеничен грис (semola rimacinata)
3 гр. прясна мая
50 мл. хладка вода
за тестото:
200 гр. фин пшеничен грис
150 мл. вода
1 гр. суха мая
6 гр. сол
за поръсване:
сусам
В купа сложете 100 гр. пшеничен грис. Разтворете 3 гр. прясна мая в хладка вода и излейте в купата. Замесете тесто, след като се хомогенизира прибавете солта, направете на топка и покрийте купата с парче найлон. Сложете я в затоплена фурна. Квасът ще е готов след около 2-3 часа.
В купа изсипете 200 гр. пшеничен грис. Към него добавете 1 гр. суха мая и готовия квас, налейте 150 мл. хладка вода и замесете меко тесто. Покрийте купата отново с парче найлон, оставете на топло докато удвои обема си.
Разделете втасалото тесто на 6 еднакви части, по около 90 гр. Всяка част направете на дълъг 70-80 см. фитил който нагънете като серпентина, а единия край прехвърлете през средата на хлебчето. Не направих постъпкови снимки, но ако отворите линка с оригиналната рецепта който съм дала в началото на поста ще видите целия процес. Наредете така приготвените хлебчета в тава застлана с парче хартия за печене на разстояние едно от друго. С четка ги намажете с топла вода и поръсете обилно със сусам.
Загрейте фурната без вентилатор на 200 гр. На дъното и сложете купичка с вода. Изпечете сицилианските мафалди за около 25 мин. или до приятен загар!
Чудесни станаха, а на вас да ви е сладко :) !
Чаооо и хубава нова седмица!
Няма коментари:
Публикуване на коментар