Цяла сутрин ги чаках тез' мойте хубостници да ми снесат едно яйце, щото рецептата с 5, а аз имам 4 и като не рачиха я съкратих по габровски и кекс да видиш ти! Аууу, на какво profuma в къщи възкликна Роби като си дойде за обяд (с букет рози и поръчана кора яйца:)! Че как няма да ''профума'' то в кекса все хубави миризми и аромати-кокос, ванилия, лимон!
Запишете си рецептата и почвайте-става и с 4 яйца!
Продукти:
за жълтата смес:
4 жълтъка
100 гр. захар
100 мл. прясно мляко
50 мл. слънчогледово олио
150 гр. брашно
2 ванилии
настъргана лимонова кора
8 гр. бакпулвер
за бялата смес:
4 белтъка
100 гр. захар
50 мл. слънчогледово олио
50 мл. прясно мляко
100 гр. брашно
50 гр. кокосови стърготини
8 гр. бакпулвер
шипка сол
и още:
2-3 с.л. какао
Сложете жълтъците в купа, добавете захарта и разбийте за около 10 мин. на гъст крем. Излейте прясното мляко и олиото на струйка. Пресейте брашното с ванилията, бакпулвара и щипка сол. Добавете го на порции към жълтъците. Ароматизирайте с настъргана лимонова кора. В друга купа разбийте белтъците за кратко с щипка сол след което добавете захарта и разбийте до твърд сняг. Излейте прясното мляко и олиото. Пресейте брашното с бакпулвера. Смсете с кокосовите стърготини и прибавете на порции в разбитите белтъци.
Намажете добре форма за кекс с неразтопено краве масло и поръсете с галета. Излейте половината от жълтата смес, поръсете с какао, изсипете и разнесете равномерно половината от бялата смес, пак поръсете с какао и повторете жълта и последно бяла смес. Не забравяйте да ръсите с какао след изсипванете на всяка от смесите. Изпечете кекса на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 20-25 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовият кекс обърнете върху решетка и изчакайте да се охлади преди да го нарежете!
Да ви е сладко :)! Чаоо!
Още една жирафоподобна рецепта, но с мента може да видите тук !
Рецептата е от тук!
Леле, Ванче! Той е като рисуван. Ще го пробвам. Браво, майсторка си ти.
ОтговорИзтриванеКатя
Благодаря, Кате!
ИзтриванеПробвай и да ти е сладко!♥️🙂
Добро утро! Много интересен се получи кекса. И не е много сладък, точно както харесвам. Благодаря за рецептата, както винаги ТОП. Яна
ОтговорИзтриванеБлагодаря ♥️
ИзтриванеЗахарта оригиналната рецепта беше повече, но аз обикновено все намалям от посочената доза!🙂
И рози през зимата! Завиждам, тук до вчера бяха минусови температури! Яна
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Яна!
ИзтриванеИ при нас тези дни беше по-студено от обичайното, но рози почти винаги има 🙂
Благодаря за прекрасната рецепта! Позволих си да заменя бялата захар с кафява в жълтата смес. Получи се наистина жирафско и много вкусно ��
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Светлана!
ИзтриванеСъс сигурност е станало вкусно и както казваш жирафско 🙂 Аз също харесвам повече кафявата захар,особено в сладкиши с ябълки, а виж тук не се сетих да я сменя! 🙂
Да ви е сладко! Поздрави!