12.01.2021 г.

Кекс жираф с кокос, лимон и ванилия



Цяла сутрин ги чаках тез' мойте хубостници да ми снесат едно яйце, щото рецептата с 5, а аз имам 4 и като не рачиха  я съкратих по габровски и кекс да видиш ти! Аууу, на какво profuma в къщи възкликна Роби като си дойде за обяд (с букет рози и поръчана кора яйца:)! Че как няма да ''профума'' то в кекса все хубави миризми и аромати-кокос, ванилия, лимон! 
Запишете си рецептата и почвайте-става и с 4 яйца! 


Продукти:
за жълтата смес:
4 жълтъка
100 гр. захар
100 мл. прясно мляко
50 мл. слънчогледово олио
150 гр. брашно
2 ванилии
настъргана лимонова кора
8 гр. бакпулвер 
за бялата смес:
4 белтъка
100 гр. захар
50 мл. слънчогледово олио
50 мл. прясно мляко
100 гр. брашно
50 гр. кокосови стърготини 
8 гр. бакпулвер
шипка сол
и още:
2-3 с.л. какао


Сложете жълтъците в купа, добавете захарта и разбийте за около 10 мин. на гъст крем. Излейте прясното мляко и олиото на струйка. Пресейте брашното с ванилията, бакпулвара и щипка сол. Добавете го на порции към жълтъците. Ароматизирайте с настъргана лимонова кора. В друга купа разбийте белтъците за кратко с щипка сол след което добавете захарта и разбийте до твърд сняг. Излейте прясното мляко и олиото. Пресейте брашното с бакпулвера. Смсете с кокосовите стърготини и прибавете на порции в разбитите белтъци. 


 Намажете добре форма за кекс с неразтопено краве масло и поръсете с галета. Излейте половината от жълтата смес, поръсете с какао, изсипете и разнесете равномерно половината от бялата смес, пак поръсете с какао и повторете жълта и последно бяла смес. Не забравяйте да ръсите с какао след изсипванете на всяка от смесите. Изпечете кекса на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 20-25 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовият кекс обърнете върху решетка и изчакайте да се охлади преди да го нарежете! 
Да ви е сладко :)! Чаоо! 
Още една жирафоподобна рецепта, но с мента може да видите тук !

Рецептата е от тук!



8 коментара:

  1. Леле, Ванче! Той е като рисуван. Ще го пробвам. Браво, майсторка си ти.
    Катя

    ОтговорИзтриване
  2. Добро утро! Много интересен се получи кекса. И не е много сладък, точно както харесвам. Благодаря за рецептата, както винаги ТОП. Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ♥️
      Захарта оригиналната рецепта беше повече, но аз обикновено все намалям от посочената доза!🙂

      Изтриване
  3. И рози през зимата! Завиждам, тук до вчера бяха минусови температури! Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Яна!
      И при нас тези дни беше по-студено от обичайното, но рози почти винаги има 🙂

      Изтриване
  4. Благодаря за прекрасната рецепта! Позволих си да заменя бялата захар с кафява в жълтата смес. Получи се наистина жирафско и много вкусно ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светлана!
      Със сигурност е станало вкусно и както казваш жирафско 🙂 Аз също харесвам повече кафявата захар,особено в сладкиши с ябълки, а виж тук не се сетих да я сменя! 🙂
      Да ви е сладко! Поздрави!

      Изтриване