Доста отдавна, виждам, че е било преди 5 години правих хляб с пшеничен грис! После забравих колко беше вкусен и не повторих, докато не видях тази вкусна фокача вчера! Опитайте хляба и фокачата, ще останете доволни!
Продукти:
700 гр. фино смлян пшеничен грис
500 мл. вода
25 гр. сол
щипка захар
20 гр. мая от кубче
домати
лук
риган
зехтин
В широка купа изсипете гриса, щипка захар и солта, натрошете маята и започнете да наливате по малко от хладката вода. Месете докато хомогенизирате добре продуктите. Подмажете купа със зехтин. С намаслени ръце вземете тестото и го прехвърлете в намаслената купа. Покрийте с парче найлон и кърпа. Оставете тестото да удвои обема си. В тава (ползвах тази на печката) застелете парче хартия за печене. Прехвърлете тестото и с ръце раздърпайте докато покриете цялата тава. Наредете кръгчета домати и лук, поръсете с риган. Оставете тестото за около 30 мин. да си почине. Намажете фокачата с четка потопена в зехтин. Изпечете на 220 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар.
Извадете от фурната и не чакайте много .... да ви е сладко :)!
Чудесна фокача Ваня и то само с грис.Ще пробвам рецептата, чудесно изглежда.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки !
Пробавй, Ели, сигурна съм, че ще ти хареса! Да ви е сладко!
ИзтриванеПоздрав и хубав четвъртък!
Иде ми да скоча и приготвя!
ОтговорИзтриване