17.08.2018 г.

Фокача с пшеничен грис - Focaccia di semola


Доста отдавна, виждам, че е било преди 5 години правих хляб с пшеничен грис! После забравих колко беше вкусен и не повторих, докато не видях тази вкусна фокача вчера! Опитайте  хляба и фокачата, ще останете доволни! 


Продукти:
700 гр. фино смлян пшеничен грис
500 мл. вода
25 гр. сол
щипка захар
20 гр. мая от кубче
домати
лук
риган
зехтин 


В широка купа изсипете гриса, щипка захар и солта,  натрошете маята и започнете да наливате по малко от хладката вода. Месете докато хомогенизирате добре продуктите.  Подмажете купа със зехтин. С намаслени ръце вземете тестото и го прехвърлете в намаслената купа. Покрийте с парче найлон и кърпа. Оставете тестото да удвои обема си. В тава (ползвах тази на печката) застелете парче хартия за печене. Прехвърлете тестото и с ръце раздърпайте докато покриете цялата тава. Наредете кръгчета домати и лук,  поръсете с риган. Оставете тестото за около 30 мин. да си почине. Намажете фокачата  с четка потопена в зехтин. Изпечете на 220 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар. 
Извадете от фурната и не чакайте много  .... да ви е сладко :)! 


3 коментара:

  1. Чудесна фокача Ваня и то само с грис.Ще пробвам рецептата, чудесно изглежда.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробавй, Ели, сигурна съм, че ще ти хареса! Да ви е сладко!
      Поздрав и хубав четвъртък!

      Изтриване