Някъде там назад в един пост за мини октоподи ви бях споменала за това топло предястие - сепия с грах! Оказа се, че ястието си има ден в близкия градец (там живее сестрата на Роби) Porto Potenza Picena, празника на Света Ана, който се празнува на 26 юли! В един от ресторантите го поднасят така в питка, но ние не можахме да се доберем до там, много народ беше се изсипал за празнуване. После след доволно хапване вечерта завършва на плажа с огромна заря. Идеята поднесена на тепсия дет'се вика, колко му трябва на един блогер да сготви!
Продукти за две порции:
600 гр. сепия (замразена)
500 гр. грах
3 с.л. доматено пюре
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
1 к.ч. бяло вино
щипка магданоз
щипка черен пипер
сол
зехтин
В удобна тенджерка излейте една к. чашка зехтин. Добавете ситно нарязаната глава лук, чесъна и щипка магданоз. Запържете за няколко минути. Ако ще готвите голяма сепия я нарежете на къси лентички. Аз обикновенно купувам от тези малките, увират бързо и ми харесват повече. Сложете сепиите (може и замразени) и полейте с чашка бяло вино. Пържете ястието около 5-6 мин. Добавете граха и 3 с.л. доматено пюре. Сепията обикновенно пуска много вода затова аз не наливам, но ако ви се вижда, че няма течност, може да налеете чашка топла вода или зеленчуков бульон. Посолете, овкусете с щипка черен пипер и гответе на умерен огън до готовност. Поднесете в купичка от издълбана питка или с препечени филийки намазани със скилидка чесън и поляти със зехтин.
Да ви е сладко :)! Чаооо!
,
Чудесна рецепта Ваня, страхотна презентация.Не съм консумирала никога сепия, а съчетанието с грах ме изненадва.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеСепия с грах си е една италианска класика, много вкусна 🙂!
Поздрав и хубава сряда!