29.01.2021 г.

Хляб с пшеничен грис и мак - Pane di semola rimacinata con semi di papavero


Продукти:
500 гр. двойно смлян пшеничен грис (semola rimacinata)
15 гр. мая (от кубче)
2 с.л. зехтин
280-300 мл. вода
1 равна ч.л. сол
щедра щипка захар 
50 гр. макови семенца


Разтворете маята с щедра щипка захар в хладка вода. В купа изсипете пшеничения грис и излейте водата с разтворената мая. Добавете 2 с. л. зехтин, замесете тесто. Добавете солта след като продуктите се хомогенизират и продължете да месите докато получите гладко тесто.  Сложете тестото в купа, покрийте с парче найлон и оставете на топло докато удвои обема си.  


На набрашнена повърхност разточете правоъгълник с ширина 30 см. и дължина около 40 см. Намажете със зехтин и поръсете с маковите семена. Навийте тестото на руло. Прехвърлете го в продълговата форма за кейк 30/11 см. Покрийте с кърпа и оставете отново за час на топло докато хляба удвои обема си. Изпечете на 200 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 35 мин. или до приятен загар. Изпеченият хляб намажете още топъл със зехтин.  Изчакайте хляба да се охлади напълно преди да го нарежете! 
Мек и много вкусен, да ви е сладко :)! Чаооо! 


 

6 коментара:

  1. Изглежда невероятно, толкова нежен и красив :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте ! Имам въпрос - грисът от твърда пшеница ли трябва да бъде или не ? Благодаря !

    ОтговорИзтриване
  3. Въпрос - маята се разтваря във водата и изсипва в купата с грис или се разтваря и оставя да втаса и след това в купата с грис ? Благдаря !!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маята се разтваря във водата с щипка захар и веднага се изсипва в купата с грис!

      Изтриване