1.07.2012 г.

Полента по никое време


Достатъчна ми е само бегла мисъл за някое любимо ястие и не намирам покой докато не си го сготвя,  па макар навън да е най-горещия ден на юли. Полентата (качамак) тук е традиционно зимно блюдо и Роби беше изумен когато му съобщих ,че за обяд ще готвя полента на въпроса с какво да бъде той отговори ,''с лук'' на което пък канибала в мен възрази и измъкна от фризера една наденичка незнайно как спасила се от последната акция ''Барбекю''! В резултат на препирните  ни  - '' яде ли се полента през лятото и с какво'' се роди ей това торте -единствнното лятно на което беше ,че го хапнахме студено!


Ето ви и рецептата и от мен да знаете , че някои правила си струва да бъдат нарушени заради насладата да се хапват по никое време! 


Продукти : 1 л. вода , 8 с.л. царвеично брашно , шепа бяло брашно , 1 ч. л. с сол, голяма глава лук , 1 прясна наденичка .
Налейте литър студена вода в тенджерка и изсипете веднага брашната и солта . 
Сложете тенджерката на котлон с умерен огън и започнете да бъркате докато сместа се сгъсти . След сгъстяването и бъркайте още около 5-6 мин. Има царевично брашно на което му трябват само няколко минути и полентата е готова . Това е такова . 
Изберете си някой красив съд -къдрава тавичка , купа или форма за кекс и изсипете полентата вътре . Докато чакате да се охлади нарежете лука на полумесеци , размийте каймата от наденичката с много малко вода . Налейте зехтин в тиган и сложете всичко вътре . Посолете , добавете щипка чер пипер ,напръскайте с малко бяло вино и запържете 10 мин. 
Охладената полента изсипете в голяма чиния ,отгоре и сложете плънката ,нарежете на големи парчета и да ви е сладко с чаша бяло вино! 


И както си му е реда сутринта в 4:30 цъфнахме на плажа за да посрещнем джулая, нямаше музика и рок песни и танци само кротко съзерцание на най -великото светлинно шоу на света! 





12 коментара:

  1. ЕЕЕЕ Ванюшка сега ще ме караш да си правя оххх отивам...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна полента, Ивче! За вкусното ястие няма сезон:)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна полента,още по-чудесна и симпатична ми стана от факта-присъствие на наденичка:)))Браво,Ив!

    ОтговорИзтриване
  4. Полента си е добра,но снимките.....уникални...останах без дъх...
    Ванюше,ама голама си фотографка-нямаш грешка.
    целувки

    ОтговорИзтриване
  5. Ваня ,прекрасна полента!
    Да знаеш ,че и аз съм за наденичката:)
    Чудесни снимки!
    Поздрави и приятна юлска вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ,Траянче ,Миленка ,Жижи ,Мира !
    Прохладна вечер ! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Колко красив изгрев,Ванюша!
    А за хубавото ястие май няма сезон,важното е добра компания и любимо вино,нали?!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Роси :)...да ,така е за виното и компанията :)!
      Хубава нова ,юлска седмица :)!

      Изтриване
  8. Леле какви симпатични снимки Ванче, и на полентата и на изгрева и морето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани , благодаря ти :) .....хубава ,нова седмица !
      Поздрави за победата :)....бяхте по-добрия отбор :) !

      Изтриване
  9. Леле,много хубава полентена торта си спретнала,Ваня!Наистина за хубавата рецепта няма сезони.Много красив изгрев сте снимали!Браво,снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване